menu
 
De tijdelijke expo 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie' is nog tot 26 september te zien. Boek nu je tickets en mis 'm niet.
 

ARTISTS-IN-RESIDENCE: JANNE GISTELINCK & LES MONSEIGNEURS

10/05/2021 - 18/07/2021

meer info

Wanneer: nog tot 18 juli 2021

Waar: Industriemuseum

Voor wie: iedereen

Prijsmuseumtoegang; met je ticket voor het museum kan je de textielafdeling bezoeken waar de artists-in-residence werken

Reserveren: niet nodig om voor deze activiteit apart te reserveren

 

Opgelet, door de coronamaatregelen wordt het aantal bezoekers beperkt. Reserveer vooraf de dag en het tijdslot van je museumbezoek om zeker te zijn van je plaats.

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

meer algemene praktische info

Nog tot midden juli zijn kunstenaars Thomas Renwart (Les Monseigneurs) en Janne Gistelinck in het Industriemuseum te gast als artist-in-residence. Ze verkennen en demonstreren de mogelijkheden van de TC2, het nieuwe digitale jacquardweefgetouw in de expo '100% Textiel'. Je kan ze tijdens je bezoek aan het werk zien op de textielafdeling van het museum.

PROGRAMMA*

donderdag 24 juni: Janne Gistelinck aanwezig
vrijdag 25 juni: Janne Gistelinck aanwezig
zondag 27 juni: Janne Gistelinck aanwezig

maandag 28 juni: Janne Gistelinck aanwezig (voormiddag)
dinsdag 29 juni: Janne Gistelinck aanwezig 
donderdag 1 juli: Janne Gistelinck aanwezig
vrijdag 2 juli: Janne Gistelinck aanwezig
zaterdag 3 juli: Janne Gistelinck aanwezig

maandag 5 juli: Thomas Renwart aanwezig
dinsdag 6 juli: Thomas Renwart aanwezig
donderdag 8 juli: Thomas Renwart aanwezig
vrijdag 9 juli: Thomas Renwart aanwezig
zaterdag 10 juli: Thomas Renwart aanwezig

maandag 12 juli: Thomas Renwart aanwezig
dinsdag 13 juli: Thomas Renwart aanwezig
donderdag 15 juli: Thomas Renwart aanwezig
vrijdag 16 juli: Thomas Renwart aanwezig
zaterdag 17 juli: Thomas Renwart aanwezig
zondag 18 juli: Thomas Renwart aanwezig

*programma steeds onder voorbehoud van wijzigingen

WIE IS JANNE GISTELINCK?

Janne studeerde aan LUCA School of Arts in Gent en is sinds 2019 master in de beeldende kunsten, met textielontwerp als afstudeerrichting. Ze werkt voornamelijk met de jacquardweeftechniek en maakt geregeld sculpturale werken.

Foto’s en beelden van de mens en zijn anatomie, maar ook van de omgeving waarin de mens vertoeft en de technologie die de mens omringt, laat Janne in collages samensmelten tot landschappen met antropomorfe wezens. In haar collages zie je niet langer waar het ene beeld eindigt en het andere begint. Alles is één geheel. De fotocollage wordt vervolgens gedigitaliseerd en omgezet tot een weefsel, vaak monochroom, om de eenheid zo weinig mogelijk te doorbreken.

Tijdens haar residentie in het Industriemuseum diept Janne haar kennis van het weefambacht en haar artistieke beeldentaal verder uit. Het Industriemuseum vormt daarvoor het perfecte decor, met z’n rijke textielverleden, indrukwekkende museumcollectie en uitgebreide kennis over textielproductie. Een broeiplaats waar oud en nieuw samenkomen voor innoverend textielonderzoek. 

Volg Janne Gistelinck via Instagram.

Werk Janne Gistelinck
Portret Janne Gistelinck
WIE IS LES MONSEIGNEURS?

Les Monseigneurs is het artistieke alias van Thomas Renwart (°1995). Hij studeerde in 2019 af aan de Gentse LUCA School of Arts als master in textiel. Voor de tekeningen van zijn wandtapijten vertrekt hij vanuit de natuur, vanuit zijn herbarium van gedroogde bloemen en gevonden vlinders, die hij vertaalt naar verschillende werelden en textielbewerkingen, en presenteert als unieke kunstwerken. Naald en draad vormen zijn pen. Het canvas z’n papier.

Thomas onderhoudt een hechte relatie met tal van Belgische en Nederlandse textielfabrikanten en onderzoekt ook steeds verder de mogelijkheden van het weven, borduren en quilten. Zijn atelier bevindt zich bij NUCLEO in Gent, waar hij een narcissentuin aanlegt om verder te werken aan een alsmaar groeiend herbarium. Thomas is intussen ook gastdocent aan LUCA School of Arts.

Volg Les Monseigneurs op Instagram.
Bezoek de website van Les Monseigneurs.

Portret Thomas Renwart
Werk Thomas Renwart
OVER DE TC2

Het Industriemuseum kocht bij Tronrud Engineering in Noorwegen een TC2 aan, een modern weefgetouw geschikt voor experiment. De historische weefmachines van het museum zijn immers bedoeld voor de langdurige productie van één – relatief eenvoudig – product, zoals stof voor handdoeken. Het ontwerp ervan kan niet zomaar aangepast worden. Bij de TC2 is dit wel het geval; om die reden wordt het toestel gebruikt door scholen, onderzoeksinstituten en universiteiten, kunstenaars en ontwerpers.

De TC2 is een digitaal programmeerbaar jacquardgetouw. Het door het Industriemuseum aangekochte exemplaar heeft een variabele weefbreedte van 36,5 tot 145 centimeter. Het beschikt momenteel over 2640 kettingdraden, die via een computergestuurde pneumatische werking elk afzonderlijk worden aangestuurd. In de toekomst kan dit verder uitgebreid worden tot 10.560 kettingdraden voor nog fijnere weefsels.

TC2
tentoonstelling
100% TEXTIEL
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit