menu
 
Bezoek de tijdelijke expo 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie'. Boek je tickets online.
 

GASTEXPO: TAPIJTSGEEST

01/07/2021 - 31/08/2021

meer info

Wat: tijdelijke tentoonstelling te gast in het Industriemuseum

Realisatie: erfgoed zuidwest

Wanneer: van 1 juli tot en met 31 augustus 2021

Waar: Industriemuseum

Prijs: museumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

 

Opgelet, door de coronamaatregelen wordt het aantal bezoekers beperkt. Reserveer vooraf de dag en het tijdslot van je museumbezoek om zeker te zijn van je plaats.

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

website Tapijtsgeest

meer algemene praktische info

De voorbije tachtig jaar groeide Zuid-West-Vlaanderen uit tot dé plek bij uitstek voor de productie van tapijten, meubelstoffen, maar ook fluweel, namaakbont, grasmatten... Dit 'pooltextiel' ontstaat doordat er tijdens het weven extra draden - poolgaren - worden mee geweven. Zo ontstaan lusjes, die soms opengesneden worden om een ander uitzicht te bekomen.

De productie van pooltextiel gebeurt niet enkel door grote bedrijven, maar evengoed door honderden kleine ondernemers in allerhande loodsen of achterafgebouwtjes. Die arbeiders en hun families zijn vaak nauw met elkaar verweven, tot ver buiten de grenzen van de weverij. 

In de expo Tapijtsgeest nemen verschillende tentoonstellingsdozen je mee naar de hoogdagen van deze tapijt- en meubelstoftindustrie in Zuid-West-Vlaanderen. Dwaal mee door de herinneringen van oud-textiliens. Luister naar de straffe verhalen van wevers en bobineuses die vertellen over het leven binnen en buiten de fabriek. En maak kennis met de wereld van schietspoelen, kartonkappers en bobijnopzetters.

tentoonstelling
ALEXANDER DUMAREY. KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE
24/04/2021 - 26/09/2021
meer info
tentoonstelling
100% TEXTIEL
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit