menu
 
De tijdelijke expo 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie' is nog tot 26 september te zien. Boek nu je tickets en mis 'm niet.
 

GASTEXPO: TAPIJTSGEEST

01/07/2021 - 31/08/2021

meer info

Wat: tijdelijke tentoonstelling te gast in het Industriemuseum

Realisatie: erfgoed zuidwest

Wanneer: van 1 juli tot en met 31 augustus 2021

Waar: Industriemuseum

Prijs: museumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

 

Opgelet, door de coronamaatregelen wordt het aantal bezoekers beperkt. Reserveer vooraf de dag en het tijdslot van je museumbezoek om zeker te zijn van je plaats.

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

website Tapijtsgeest

meer algemene praktische info

De voorbije tachtig jaar groeide Zuid-West-Vlaanderen uit tot dé plek bij uitstek voor de productie van tapijten, meubelstoffen, maar ook fluweel, namaakbont, grasmatten... Dit 'pooltextiel' ontstaat doordat er tijdens het weven extra draden - poolgaren - worden mee geweven. Zo ontstaan lusjes, die soms opengesneden worden om een ander uitzicht te bekomen.

De productie van pooltextiel gebeurt niet enkel door grote bedrijven, maar evengoed door honderden kleine ondernemers in allerhande loodsen of achterafgebouwtjes. Die arbeiders en hun families zijn vaak nauw met elkaar verweven, tot ver buiten de grenzen van de weverij. 

In de expo Tapijtsgeest nemen verschillende tentoonstellingsdozen je mee naar de hoogdagen van deze tapijt- en meubelstofindustrie in Zuid-West-Vlaanderen. Dwaal mee door de herinneringen van oud-textiliens. Luister naar de straffe verhalen van wevers en bobineuses die vertellen over het leven binnen en buiten de fabriek. En maak kennis met de wereld van schietspoelen, kartonkappers en bobijnopzetters.

De tentoonstellingsdozen dragen sprekende namen zoals de babbeldoos, weversknoopdoos, verteltheaterdoos, beroependoos, escape-the-box, fichebak, verhalendoos, documentairedoos, knutseldoos... Kriebelt het al om de dozen te ontdekken? Kom dan langs of grijp je kans om ze thuis te verkennen. Je kan sommige dozen namelijk ook ontlenen. Je reserveert dan een doos, pikt die op in het museum en gaat met vrienden of familie aan de slag.

Een doos ontlenen om thuis te ontdekken

Heel wat tentoonstellingsdozen kan je ook even ontlenen om de inhoud thuis met vrienden of familie te verkennen. Hieronder zie je een overzicht van de dozen die in je kan ontlenen.

Surf naar www.tapijtsgeest.be/ontdek-de-dozen. Klik de doos aan die je wil reserveren, kies een datum en vul het formulier in. Collega Emma spreekt vervolgens met jou af wanneer je de doos (tijdens de openingsuren) kan oppikken in het Industriemuseum en wanneer je de doos terugbrengt.

Veel plezier!

VERTELTHEATERDOOS

Spot aan, licht uit: een minitheater met dansende bobijnen.

DOOS MET WEVERSKIEL

Prikkel al je zintuigen met dit prachtige luisterverhaal.

LUISTERDOOS

De Textieldagen of Weversmisdag, een sector vol vertier.

VERHALENDOOS

Duik mee in de herinneringen van textiliens.

KNUTSELDOOS

Maak je eigen tapijtje. 

FICHEBAK

Ontdek je buurt vanuit de lucht.

DOCU-DOOS

Cinema bij je thuis, Tyber op de buis!

STALENDOOS

Lees de stalen met een sterk verhaal.

BABBELDOOS

Vertel ons jouw textielverhaal.

ESCAPE-THE-BOX

Los samen met je vrienden de tapijtmoord op.

tentoonstelling
ALEXANDER DUMAREY. KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE
24/04/2021 - 26/09/2021
meer info
tentoonstelling
100% TEXTIEL
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit