Menu
 
Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!
Download

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media
 

Grafiekbabbels

04/05/2019 11:00 - 05/05/2019 16:00

Meer info

Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019, doorlopend vanaf 10 tot 18 uur
Waar: Industriemuseum, zaal 4de verdieping
Wie: iedereen
Prijs: gratis

Meer algemene praktische info

De drukkerijafdeling van het Industriemuseum zit in een nieuw kleedje en dat wordt op 4 en 5 mei uitgebreid gevierd met een vrolijk en gratis openingsfestival vol fijne activiteiten, workshops en natuurlijk ook rondleidingen in de vernieuwde tentoonstelling.

De Grafiekbabbels van het Industriemuseum vormen een verzameling van korte, vlotte lezingen rond het thema drukken of grafiek. De babbels vinden niet toevallig plaats in een zaaltje middenin de nieuwe drukkerijafdeling van het museum. Elke lezing duurt max. 45 minuten.

ZATERDAG 4 MEI

11 uur
Matilda, een lettertype / Ann Bessemans

In deze lezing vertelt Ann meer over Matilda. Voor haar doctoraat ontwikkelde ze dit lettertype, aangepast aan slechtziende kinderen. Na het doctoraat werd Matilda verder onderzocht en uitgebreid om antwoorden te bieden op leesgedrag bij personen met dyslexie, op expressief en begrijpend lezen bij kinderen en op tekstbegrip bij doven en slechthorenden.

Prof. dr. Ann Bessemans (1983) heeft een passie voor typografie en letterontwerp. Ze werkt als leesbaarheidspecialist binnen haar eigen opgerichte onderzoeksgroep READSEARCH, binnen PXL-MAD School of Arts en Universiteit Hasselt. Aan hetzelfde instituut doceert ze eveneens typografie en letterontwerp. Ontwerper zijn is voor haar geen job, maar eerder een manier van leven.

14 uur
Van lood tot pixel: de grafische industrie na 1950 / Hilde Langeraert en Marie Kympers

De jobs, het machinepark, de werkomstandigheden: zowat alles in de grafische industrie is tijdens de tweede helft van de 20e eeuw grondig veranderd. Het Industriemuseum verrichte historisch onderzoek naar die periode. Verschillende archieven en de eigen collectie werden onder de loep genomen. We namen interviews af van (oud)-werknemers en deden een publieke oproep voor beeldmateriaal van drukkerijen. Marie Kympers en Hilde Langeraert nemen je mee in de recente druk(r)evoluties.

Hilde Langeraert (conservator Industriemuseum, °1982) studeerde in 2005 af als historica aan de Universiteit, met een scriptie over de industrialisering van het platteland. Sinds september 2013 is ze aan de slag in het Industriemuseum. De voorbije jaren tekende ze met het team de vernieuwingsoperatie van het museum uit.

Marie Kympers (onderzoekster Industriemuseum, °1990) is master in de geschiedenis (UGent) en master in de archivistiek (VUB). Ze verricht onderzoek naar de drukkerijcollectie en de Belgische grafische industrie. Ze coördineerde de vernieuwing van de drukkerijafdeling.

15.30 uur
Een oud-graficus vertelt / Daniël De Ridder

Daniël De Ridder (°1949) begon in 1969 te werken voor het Dagblad Vooruit. Hij werkte zich op van hulpje in de zetterij tot opmaker. Na het faillissement ging hij aan de slag bij Het Nieuwsblad. Hij blijft de rest van zijn carrière bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM). Daniël maakte de technologische evoluties in de grafische sector mee vanop de eerste rij. In zijn functie als opmaker volgde hij de vernieuwingen op de voet, van het “oubollige lood tot de moderne Macs”. Hij bleef zich steeds bijscholen in de digitale lay-outtechnieken. 

ZONDAG 5 MEI

11 uur

Graphius, familiebedrijf en hedendaagse drukkerij / Denis en Emiel Geers

Graphius is een industriële drukkerij die vandaag actief is op vier productiesites: Gent, Brussel, Nazareth en Parijs. Huidig directeur Denis Geers neemt, samen met vader Emiel, plaats in onze sofa. We blikken terug op de geschiedenis van dit familiebedrijf en krijgen een blik achter de schermen van de hedendaagse drukkerij.

14 uur

Een oud-graficus vertelt / Armand Velghe

Armand Velghe (°1937) werkte zijn hele carrière lang als grafisch vormgever voor de sportpagina’s van Het Laatste Nieuws. Na zijn pensioen gaf hij rondleidingen in de drukkerij, eerst in Asse-Kobbegem en daarna in het hoogtechnologische Eco Print Center in Lokeren. Armand haalt samen met ons herinneringen op aan zijn werk voor de krant. Hij begon zijn carrière eind de jaren 1950 als linotypist, aan de zetmachine in de drukkerij van Het Laatste Nieuws. De zetmachine werd al gauw ingeruild voor lay-out op papier en later op de computer. Armand biedt ons een unieke kijk op hoe een krant gemaakt wordt, van de schrijftafel van de redacteur tot het transport naar de krantenwinkel.

15.30 uur

Van schurk tot prentenboek / Merlijne Marell

Voor haar afstuderen werkte Merlijne aan haar sprookje ‘Schobbejacques en de 7 geiten’, een handgedrukt prentenboek met illustraties in houtsnede, linoleumsnede en zeefdruk en met de tekst gezet op de Intertype van het Industriemuseum. Een jaar lang was ze regelmatig te vinden in de drukkerijafdeling van het museum om zich te verdiepen in de boekdrukkunst en het zetten van een tekst in lood. Dit prentenboek, dat in 2015 bij uitgeverij Loopvis in offset verscheen, werd uitgeroepen tot één van de Best Verzorgde Boeken, bekroond met een Vlag en Wimpel en werd geselecteerd voor de White Ravens. Merlijne komt graag terug naar het Industriemuseum om te vertellen over hoe het boek tot stand kwam.

Merlijne Marell (Arnhem, 1986) studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten in Gent. Het grootste deel van haar tijd brengt ze door in haar atelier, waar ze werkt aan vrije grafiek, illustraties in opdracht, en waar ze broedt op eigen projecten die in diverse media vorm krijgen. Merlijne houdt van vingers in vette inkt, houtkrullen die onder haar guts tevoorschijn komen, vormen die precies vertellen wat zij bedoelt, kleuren die bijten of liefhebben.

Tentoonstelling
DRUKKERIJAFDELING
Meer info
Evenement
Drukfestival
04/05/2019 10:00 - 05/05/2019 17:00
Meer info
Wandeling
Druktocht Guerilla Printing
04/05/2019 11:00 - 05/05/2019 12:30
Meer info

De Museumshop

Ontdek de shop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit