Menu
 
Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!
Download

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media
 

INSPIRATIEDAG: TINKEREN EN DOEN

18/09/2019 14:00 - 17:30

Meer info

Wanneer: woensdag 18 september 2019, van 14 tot 18 uur
Waar: Industriemuseum
Wie: leerkrachten en geïnteresseerden in tinkering
Prijs: gratis, graag vooraf inschrijven via deze link.

Meer algemene praktische info
INSPIRATIEDAG OVER TINKERING IN HET ONDERWIJS EN IN HET MUSEUM

Tinkering is veel meer dan het zoveelste educatieve buzzword dat komt overgewaaid uit de States. Het staat voor speels en ontdekkend leren, voor het prikkelen van nieuwsgierigheid, voor actieve workshops en projecten waar deelnemers op eigen houtje aan de slag gaan met eenvoudige materialen en technieken om zo vooral hun sociale en onderzoeksvaardigheden aan te scherpen.

In 2017 startte de Arteveldehogeschool met een eigen Tinkering Lab op de onderwijscampus Kattenberg, als experimenteerplek voor studenten en docenten én hoofdkwartier voor het Make.Think.Tinkering-onderzoek. Al in 2018 kwam daar een zusje bij: de Tinker Studio van het Industriemuseum, een vaste plek in de exporuimte, waar bezoekers vrij aan de slag kunnen gaan of een sessie of workshop kunnen meepikken.

Nog een jaar later gooien we samen de deuren van het Industriemuseum open voor een inspiratienamiddag vol tinkeren, babbelen en experimenteren. Ook geboeid door maken en doen? Benieuwd naar wat dat tinkeren nu allemaal kan zijn? Met leerkrachten, museummedewerkers en al wie spelend leren een warm hart toedraagt gaan we die namiddag aan de slag en in gesprek over de plaats van tinkeren in Vlaamse musea en scholen.

Afspraak om op 18 september in het Industriemuseum. Scroll even verder voor het volledige programma. De namiddag is gratis, wel graag inschrijven via deze link voor 13 september.

PROGRAMMA

14 UUR - ONTHAAL MET KOFFIE
We starten de namiddag met een tas koffie en nemen al even de tijd om uit de keuzesessies te kiezen.

14.30 UUR - KENNISMAKING
De studiedag is ontstaan vanuit de samenwerking tussen twee buren: het Industriemuseum en de Arteveldehogeschool, die elkaar binnen het project Techniek in Tastbare Tools enerzijds en het Make.Think.Tinkering-onderzoek anderzijds ontmoetten en inspireerden.

14.40 UUR - KEYNOTE
Het Make.Think.Tinkering-onderzoek, waarin we samen met zes scholen in de klas aan de slag gingen met tinkering, loopt binnenkort op zijn einde. Als start van de namiddag vertellen de onderzoekers kort iets over het inspiratie- en werkmateriaal dat ze ontwikkeld hebben.

15 TOT 15.45 UUR en 16 TOT 16.45 UUR - KEUZESESSIES

Aan de slag met tinkering
In deze workshop slaan we aan het tinkeren! We experimenteren met enkele voorbeeldactiviteiten en gaan in dialoog over hoe we die kunnen inzetten in een museum of in de klas.

Tinker Studio: op naar jaar 2!
De Tinker Studio in het Industriemuseum viert zijn eerste verjaardag. Tijd om samen terug te blikken en vooruit te kijken naar de toekomst. Welke kansen zijn er om de collectie nog intensiever te verwerken in de werking van de Studio? Hoe kunnen we voor bezoekers en (klas)groepen de meerwaarde van de Studio nog versterken? En waar zijn er nog kansen om dichter bij de doelen en inhouden van het onderwijs te komen?

Onderzoeksvragen x design thinking
Design thinking is een boeiende methode om samen met een groep onderzoeksvragen op te stellen en te verfijnen. Ideaal voor tinkering, maar ook voor kleine en grote projecten waar gericht naar een product gewerkt moet worden.

Ervaringsdeskundigen
De koppen even samen steken met gelijkgestemden? In deze sessie kan het! Enkele leerkrachten en museummedewerkers die al wat getinker onder de riem hebben, vertellen je in deze sessie over hun ervaringen, op welke valkuilen ze al gestoten zijn en waar de meerwaarde precies zit.

17 UUR - SLOT
Afsluitend woordje en een drankje.

Tijdens het onthaal en de receptie heb je ook de mogelijkheid om de hoofdtentoonstelling van het Industriemuseum te bezoeken.

Schrijf hier in.

Workshop
Festival van de Architectuur: Tinkeren en architectuur
22/09/2019 10:00 - 18:00
Meer info
Workshop op aanvraag
Tinkering voor volwassenen
Meer info

De Museumshop

Ontdek de shop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit