Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media

Lezing | Laat de persen maar draaien: Gentse drukkerijen vroeger en nu

13/02/2020 19:30 - 21:00

Wanneer: donderdag 13 februari 2020, 19:30 tot 21:00

Waar: Bibliotheek De Krook, zaal De Blauwe Vogel (-1)

Wie: Volwassenen

Prijs: 5 euro (kansentarief: 1 euro)

Meer info: inschrijven via Vormingplus

Meer algemene praktische info

Decennialang waren drukkerijen als Van Melle, Snoeck en Erasmus een begrip in Gent en ver daarbuiten. Ook de kleine drukkerijtjes voor commercieel en gelegenheidsdrukwerk waren groot in aantal. En wist je dat er tot de jaren 1980-1990 in de Gentse krantendrukkerijen elke dag tienduizenden kranten van de persen rolden? Van de Gazette van Gent en De Gentenaar over de Vooruit tot Het Laatste Nieuws en Het Volk.

Het Industriemuseum snuisterde door verschillende archieven, nam interviews af van oud-werknemers en verzamelde via een publieke oproep en een ontmoetingsdag heel wat beelden.

Onderzoekster Marie Kympers van het Industriemuseum vertelt je tijdens deze editie van Gentlezing over de verschillende (r)evoluties in de Gentse grafische sector, met een extra focus op de voorbije vijftig jaar. Stuk voor stuk boeiende verhalen en pakkende beelden over jobs, arbeidsomstandigheden en machines die veranderen. Een interessant relaas over hoe de intrede van de computer de sector op z’n kop zette en hoe fusies en schaalvergroting het grafische landschap vanaf het eind van de 20ste eeuw tekenen.

Binnenzicht van drukkerij Van Melle in Gent
DRUKKERIJAFDELING