Je kan de consumptiemaatschappij onmogelijk begrijpen zonder kennis over de geschiedenis van brood. Want de geschiedenis van het brood is in feite de geschiedenis van álles. Eeuwenlang nam ons dagelijks brood een grote hap uit het gezinsbudget. In 1850 nog ging zowat een derde van de uitgaven naar brood. Pas toen de prijs ervan naar beneden ging, kwam er ruimte vrij voor andere uitgaven. Vandaag besteedt een gemiddeld gezin er nog slechts 0,8 procent van het budget aan.
Deze lezing belicht de prijsrevolutie uit de jaren 1890 en de smaakrevolutie van een eeuw later. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood. De tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood. Artisanale bakkers met een of twee helpers, broodfabrieken met hun kneedmachines en heteluchtovens, de prijs, de kwaliteit en de smaak van het brood in de 19e, 20e en 21e eeuw... het passeert allemaal de revue in deze boeiend uiteenzetting over een schijnbaar alledaags iets als brood.


OVER DE SPREKER

Peter Scholliers is sinds oktober 2018 emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, maar blijft verbonden aan de onderzoeksgroep FOST: Sociaal-culturele voedingsstudies. Jarenlang doceerde en bestudeerde hij de geschiedenis van voeding in Europa sedert de late 18e eeuw. In 2021 verscheen zijn boek Brood. Een geschiedenis van bakkers en hun brood (Uitgeverij Vrijdag).
TICKETS
Tickets voor de lezingen bestaan uit een combinatie van museumbezoek en lezing. Voor deze lezing betaal je echter geen museumtoegang. De toegang tot het museum is op donderdagavond 3 maart uitzonderlijk gratis omwille van Museumnacht Light. Je betaalt dus enkel voor de lezing.
CORONAMAATREGELEN
Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar. Voor dit evenement is ook een geldig Covid Safe Ticket (CST) vereist.