menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.
 

LEZING 'REVOLUTIES IN DE BAKKERIJ: 200 JAAR BAKKERS EN ONS BROOD' (VOLZET)

03/03/2022 19:30 - 21:00

meer info

Wanneer: donderdag 3 maart 2022

Uur: van 19.30 tot 21 uur

Waar: Industriemuseum

Voor wie: volwassenen

Prijs

> standaardtarief: museumtoegang + 5 euro

> Vriendentarief (10% korting): gratis museumtoegang + 4,50 euro

> kansentarief: 1,20 euro museumtoegang + 1 euro

Inschrijven: noodzakelijk; koop je ticket(s) vooraf via online ticketing

 

Toegankelijkheid

taalicoon 3

Deze activiteit heeft taalicoon 3: Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen. Meer info op www.taaliconen.be. (c) Huis van het Nederlands Brussel

 

Heb je nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of heb je andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26.

meer algemene praktische info

Je kan de consumptiemaatschappij onmogelijk begrijpen zonder kennis over de geschiedenis van brood. Want de geschiedenis van het brood is in feite de geschiedenis van álles. Eeuwenlang nam ons dagelijks brood een grote hap uit het gezinsbudget. In 1850 nog ging zowat een derde van de uitgaven naar brood. Pas toen de prijs ervan naar beneden ging, kwam er ruimte vrij voor andere uitgaven. Vandaag besteedt een gemiddeld gezin er nog slechts 0,8 procent van het budget aan.

Deze lezing belicht de prijsrevolutie uit de jaren 1890 en de smaakrevolutie van een eeuw later. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood. De tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood. Artisanale bakkers met een of twee helpers, broodfabrieken met hun kneedmachines en heteluchtovens, de prijs, de kwaliteit en de smaak van het brood in de 19e, 20e en 21e eeuw... het passeert allemaal de revue in deze boeiend uiteenzetting over een schijnbaar alledaags iets als brood.

Bakkers
Versje bakkers
OVER DE SPREKER
Peter Scholliers

Peter Scholliers is sinds oktober 2018 emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, maar blijft verbonden aan de onderzoeksgroep FOST: Sociaal-culturele voedingsstudies. Jarenlang doceerde en bestudeerde hij de geschiedenis van voeding in Europa sedert de late 18e eeuw. In 2021 verscheen zijn boek Brood. Een geschiedenis van bakkers en hun brood (Uitgeverij Vrijdag). 

TICKETS

Tickets voor de lezingen bestaan uit een combinatie van museumbezoek en lezing. Voor deze lezing betaal je echter geen museumtoegang. De toegang tot het museum is op donderdagavond 3 maart uitzonderlijk gratis omwille van Museumnacht Light. Je betaalt dus enkel voor de lezing. 

CORONAMAATREGELEN

Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar. Voor dit evenement is ook een geldig Covid Safe Ticket (CST) vereist.

tentoonstelling
KASSA KASSA!
26/11/2021 - 28/08/2022
meer info
lezing
LEZING 'HET EMAILBORD IN DE RECLAMEGESCHIEDENIS'
07/04/2022 19:30 - 21:00
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit