menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.
 

LEZING 'VAN LUIZENMARKT TOT ANTIEKVEILING'

02/06/2022 19:30 - 21:00

meer info

Wanneer: donderdag 2 juni 2022

Uur: van 19.30 tot 21 uur

Waar: Industriemuseum

Voor wie: volwassenen

Prijs:

> standaardtarief: museumtoegang + 5 euro

> Vriendentarief (10% korting): gratis museumtoegang + 4,50 euro

> kansentarief: 1,20 euro museumtoegang + 1 euro

Inschrijven: noodzakelijk; koop je ticket(s) vooraf via online ticketing

 

Toegankelijkheid

taalicoon 3

Deze activiteit heeft taalicoon 3: Je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen. Meer info op www.taaliconen.be. (c) Huis van het Nederlands Brussel

 

Heb je nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of heb je andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26.

meer algemene praktische info

De aankoop en verkoop van tweedehands kent een lange en veelkleurige geschiedenis, zowel in België als in de rest van de wereld. Wat gemeenschappen precies als tweedehands beschouwen is niet zo evident en bovendien onderhevig aan sociale en culturele verschillen doorheen ruimte en tijd. Wel een constante in dit verhaal, is het begrip 'waarde'. Welke waarde hechten mensen aan de spullen die ze gebruiken? Worden kleren en huisraad hersteld of belanden ze bij het eerste teken van slijtage op de afvalberg? 

Welke grote historische verschuivingen zijn er te herkennen in de manier waarop consumenten oude goederen taxeren en waarderen? Hoe heeft de markt op deze specifieke consumentenvraag ingespeeld, zowel in het verleden als vandaag? En dwingen de grote transities van onze tijd – corona, klimaatverandering en zo meer – ons om voortaan weer anders om te gaan met tweedehands en hergebruik?

OVER DE SPREKER

Prof. Dr. Ilja Van Damme bekleedt de leerstoel Stadsgeschiedenis nieuwste tijd aan de Universiteit Antwerpen. Hij is verbonden aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis (CSG) en bestuurslid van het Urban Studies Institute (USI) van de Universiteit Antwerpen.

Zijn onderzoekinteresses hebben betrekking op de moderniserende stad in België als geleefde en ruimtelijke omgeving. Hij publiceerde over consumptie- en winkelgeschiedenis, materiële cultuur, stedelijk toerisme en onderwerpen gerelateerd aan de stad als creatieve en socio-culturele omgeving. Samen met Dr. Leen Beyers gaf hij Antwerpen à la Carte uit, de publiekcatalogus van de gelijknamige, succesvolle tentoonstelling in het MAS, die de geschiedenis van de stad Antwerpen vertelt via voeding en eetcultuur. Van Damme zetelde ook in de adviesraad van het STAM Gent. 

Ilja Van Damme
Tweedehands

(l) Ilja Van Damme
(r) Publieke verkoop in Parijs, Jean-Joseph Vadé, 1795, Oeuvres Poissardes

TICKETS

Tickets voor deze activiteit bestaan uit een combinatie van museumbezoek en lezing. Voor het museumbezoek blijven de gebruikelijke reductietarieven van toepassing (Vrienden, Museumpas, jongeren, ...) Reserveer vooraf je combiticket(s) via online ticketing of reserveer telefonisch via 09 210 10 75 (op weekdagen; tussen 9 en 17u). 

Door de maandelijkse laatavondopening blijft het museum 's avonds open tot 22 uur. 

lezing
LEZING 'REVOLUTIES IN DE BAKKERIJ: 200 JAAR BAKKERS EN ONS BROOD' (VOLZET)
03/03/2022 19:30 - 21:00
meer info
lezing
LEZING 'HET EMAILBORD IN DE RECLAMEGESCHIEDENIS'
07/04/2022 19:30 - 21:00
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit