Menu
 
Bezoek de nieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!
Download

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media
 

MUSEUMNACHT

05/12/2019 18:00 - 01:00

Meer info

Wanneer: donderdag 5 december, van 18 tot 1 uur

Waar: Industriemuseum

Wie: iedereen, ook kinderen zijn meer dan welkom!

Prijs: gratis

Opgelet, rugzakken zijn niet toegelaten op de museumverdiepingen en worden best zoveel mogelijk thuis gelaten.

Meer algemene praktische info

Tijdens Museumnacht openen 10 Gentse musea gratis hun deuren na zonsondergang. Ook het Industriemuseum duikt de nacht in.

Kom in de donkere uurtjes op het ritme van de zwoegende machines door de tentoonstellingen dwalen. Prikkel je creatieve cellen in de Tinker Studio en ga kopje onder in de fonkelnieuwe, bruisende drukkerijafdeling. Print is not dead. Daar zorg jij voor. Het Industriemuseum zorgt in ruil voor de kriebels in je buik. Daal dus af in de levendige geschiedenis van de oude katoenfabriek en zet je schrap voor een sensationele duik in een onvergetelijk nachtelijk avontuur...

Benieuwd wat er allemaal te gebeuren staat? Lees dan snel verder!

Belangrijk: rugzakken en grote tassen zijn niet toegelaten op de museumverdiepingen. Laat ze daarom zoveel mogelijk thuis!

HOOFDTENTOONSTELLING (VERDIEPING 5)

18 uur > 1 uur: DUIK VANAF DE VIJFDE VERDIEPING LETTERLIJK DE NACHT IN

Via een adembenemende death ride duik je vanaf de hoogste verdieping van de oude katoenfabriek in razendsnel tempo de Gentse nacht in. Voel de wind in je oren suizen – en je hart in je lijf bonken – terwijl je afstevent op de romantische Minnemeersbrug voor een zachte landing. Waag jij de sprong? 


18 uur > 1 uur: PRIKKEL JE CREATIEVE CELLEN IN DE TINKER STUDIO

Laat je inspireren door de nachtelijke vibe die door het museum waait en transformeer het materiaal in de Tinker Studio tot de gekste creaties. Een death ride in het klein, een ineen geknutselde skyline of een getinkerde kerstboom? Alles kan, niets moet.   

18 uur > 1 uur: BORDUUR DE NACHTELIJKE SKYLINE VAN GENT

Een van dé grote troeven van het Industriemuseum? Het verbluffende panorama over de Gentse binnenstad. Vereeuwig de torens van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal op doek door mee te borduren aan een meterslange skyline van Gent.  

18 uur > 23 uur: ONTDEK HET GEHEIM VAN PLANTAARDIG VERVEN

Zeg niet zomaar ‘tuintje’ tegen de plantentuin voor het museum. Wist je dat er meer dan 20 unieke verfplanten groeien die gebruikt worden voor het kleuren en bedrukken van textiel? Textielkunstenares Laurence leidt je tijdens deze demonstratie binnen in de wondere wereld van plantaardig verven.  

DRUKKERIJAFDELING (VERDIEPING 4) 

18 uur > 1 uur: DRUKKEN TEGEN DE STERREN OP

De drukkers van het museum pakken uit met een primeur van formaat, want de volautomatische Heidelberg cilinderpers kreeg een grondige opknapbeurt en wordt voor het eerst gedemonstreerd aan het grote publiek. Verder zie je ook de zetmachine en de degelpers aan het werk, maak je kennis met het procedé van steendruk of lithografie en ga je naar huis met een postkaart of affiche… vers van de pers. 

18 uur > 1 uur: PROEFPERS ZKT. DRUKKER

Stroop je mouwen op en druk onder begeleiding van onze ervaren vakmensen zelf een postkaart op een van de proefpersen.

18 uur > 1 uur: KRASSE NAALDEN

Maak kennis met de druktechniek ‘droge naald’. Kras je zelfgemaakte tekening op een plexiplaatje, inkt het in en drukken maar!  

TEXTIELAFDELING (VERDIEPING 3)

18 uur > 24 uur: KATOENKABAAL (elke 20 minuten)

Een bulderend kabaal, daverende vloeren, … de oude katoenspinnerij komt weer helemaal tot leven wanneer de mechanische weefgetouwen – letterlijk – de draad oppikken. Om de 20 minuten zijn er korte demonstraties. 

18 uur > 1 uur: LANG ZULLEN ZE WEVEN

Eén reuzengroot weefraam, vele helpende handen. Dat is het plan. Schuif dus gezellig bij en draag jouw steentje bij aan de joekel van een weefsel die het museum nadien zal opfleuren. 

18 uur > 1 uur: EHBO - EERSTE HANDGEMAAKT BUITENGEWOON ONTWERP

De kneepjes van het weven niet helemaal onder knie? Geen nood! Met karton en garen in de aanslag helpen we je op weg om je (eerste?) eigen weefwerkje op te zetten. Wedden dat je binnen de kortste keren de smaak te pakken hebt?  

18 uur > 1 uur: OH DENNENBOOM, WAT BEN JE TOCH ZO SCHOON!

Een poolster, een kerstbal of toch maar een rendier? Ga aan de slag met restjes vilt en maak hippe ornamenten om je kerstboom dit jaar dat tikkeltje meer 'swag' te geven. 

MUSEUMTUIN

18 uur – 1 uur: WINTERTUIN BAR MITTE

Nood aan een verkwikkend drankje na de death ride? Of op zoek naar een gezellig plekje om je te nestelen met een hapje? Dan ben je in de wintertuin van Bar Mitte aan het juiste adres.  

De Museumshop

Ontdek de shop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit