Menu
 
Werk of werkte je in de textielsector? Schrijf je in voor de ontmoetingsdag voor textiliens.
Download

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media
 

NACHTEN VAN DE GESCHIEDENIS: DUIK IN DE ZIEL VAN TEXTIEL

13/03/2020 17:00 - 21:30

Meer info

Wanneer: vrijdag 13 maart

Uren: vanaf 17 uur, zie gedetailleerd programma hiernaast

Waar: UCO Balenmagazijn/Industriemuseum, zie programma

Voor wie: volwassenen

Prijs: afhankelijk van formule

Inschrijven: vooraf inschrijven verplicht via Davidsfonds

Meer algemene praktische info

Tot zo’n vijftig jaar geleden was Gent tot ver buiten de landsgrenzen gekend voor haar textiel en waren er zo’n 50.000 mensen aan de slag in de Gentse textielfabrieken. Maar door de economische crisis ging vanaf de jaren 1970 de ene textielfabriek na de andere over de kop. Toch wonen er tot op vandaag nog heel wat ‘textiliens’ in en rond Gent; textielarbeiders, werkgevers en vakbondsafgevaardigden wiens verhalen het rijke verleden van toen illustreren. En ook de stad zelf draagt nog steeds heel wat sporen van de bloeiende industriestad die het ooit was. Denk maar aan erfgoedpareltjes als het Gravensteen dat ooit een katoenspinnerij herbergde, de Gras- en Korenlei waar binnenschepen katoenbalen losten of het Industriemuseum zelf, dat zijn onderkomen vond in de voormalige katoenfabriek Desmet-Guequier.

Het Industriemuseum opent speciaal de deuren voor een Nachten van de Geschiedenis-nocturne. Conservator Hilde Langeraert brengt je het verhaal van de Gentse textiel in het voormalige Balenmagazijn van textielfabriek UCO Braun, een plek die textielgeschiedenis ademt. Na de lezing kan je deelnemen aan een begeleide wandeling met gids die je onderweg vertelt over de sporen van het industriële Gent. Afsluiten doen we met een receptie en nocturne in het Industriemuseum, waar je de industriële geschiedenis ontdekt via grote en kleine verhalen. Op de drukkerijafdeling laten gepassioneerde vakmensen de persen op volle toeren draaien, terwijl ook de weefgetouwen op de textielafdeling tot leven komen. Of ga zelf aan de slag met diverse materialen in de Tinker Studio. 

PROGRAMMA

Lezing 'De ziel van textiel' (17 tot 18.30 uur | UCO Balenmagazijn, Getouwstraat 10, Gent)

Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, brengt het verhaal van de textiel in Gent. In het voormalige Balenmagazijn van textielfabriek UCO Braun, een plek die textielgeschiedenis ademt. Ken je de Galveston, UCO Braun of de Loutex nog? In de Gentse textielfabrieken waren honderd jaar terug nog zo’n 50.000 mensen aan de slag. Ontdek de ongekende verhalen van deze textiliens.

Begeleide wandeling naar het Industriemuseum (18.30 tot 19 uur | facultatief)

Na afloop van de lezing, kan je aansluiten bij een begeleide wandeling naar het Industriemuseum. Een gids neemt je mee en vertelt onderweg over de sporen van het industriële Gent.

Receptie en nocturne (van 19 tot 21.30 uur | Industriemuseum, Minnemeers 10, Gent)

Van 19 tot 20.30 uur geniet je van een drankje en een broodje in de voormalige textielfabriek Desmet-Guequier, waarin vandaag het Industriemuseum huist. Vanaf 19.30 tot 21.30 uur ontdek je tijdens een nocturne dé plek waar de industriële geschiedenis via grote en kleine verhalen tot leven komt. Hoe werd Gent plots een industriestad vol rokende schoorstenen? Hoe werd katoen in de spinnerij tot een stevige draad gesponnen om stoffen te weven? Hoe liet technologische vernieuwing de typische, kleine dorpsdrukker verdwijnen? 

Tijdens deze nocturne draait de voormalige fabriek op volle toeren. Gepassioneerde vakmensen brengen het drukatelier tot leven en laten de textielmachines draaien. Wil je liever zelf aan de slag? Neem dan zeker ook een kijkje in de Tinker Studio. 

PRAKTISCH

Je kan kiezen voor het volledige programma of alleen inschrijven voor de nocturne met receptie. 

Formule 1: lezing + facultatieve wandeling + nocturne met receptie 

  • standaardprijs: 22 euro
  • prijs voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart: 19 euro
Formule 2: nocturne met receptie

  • standaardprijs: 19 euro
  • prijs voor houders van een Davidsfonds Cultuurkaart: 16 euro

Vooraf inschrijven voor een van beide formules is verplicht. De plaatsen zijn beperkt, snel zijn is dus de boodschap. De inschrijvingen verlopen via het Davidsfonds, klik hier voor meer info.

De Museumshop

Ontdek de shop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit