menu
 
Ontdek de gloednieuwe expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out
 

KICK-OFF LEREND NETWERK MONDELINGE GESCHIEDENIS

22/03/2023 09:30 - 16:30

meer info

Wanneer: woensdag 22 maart 2023

Uur: van 9u30 tot 16u30

Waar: Industriemuseum

Voor wie: onderzoekers, collectiemedewerkers en publiekswerkers met interesse in en/of ervaring met mondelinge geschiedenis

Prijs: 52 euro (standaard), 32 euro (sector en studenten)

Inschrijven: vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan ten laatste tot 7 maart 2023 via het formulier onderaan deze pagina

 

Deze studiedag is een initiatief van Amsab - Instituut voor Sociale Geschiedenis en FARO, i.s.m. Red Star Line Museum, CAG en het Industriemuseum.

meer algemene praktische info

Al sinds haar beginjaren neemt het Industriemuseum een voortrekkersrol op wanneer het gaat om mondelinge geschiedenis of oral history in Vlaanderen. Het museum ziet het immers als haar plicht om de ongekende, niet-tastbare stemmen en verhalen van de industriële geschiedenis duurzaam te bewaren en te delen. Zo wordt er al in 1978 (door het toenmalige MIAT) werk gemaakt van het grootschalige project 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen van de Gentse textielwereld 1900-1950'. 

Sindsdien vormen mondelinge geschiedenis-projecten, publieke oproepen en ontmoetingsdagen een succesrecept voor het diversifiëren en actualiseren van de collectie. Afgenomen interviews worden samen met de transcripties in de collectie geregistreerd. In de vaste presentatie en in tal van online en offline kanalen worden die sprekende getuigenissen gedeeld. Oral history raakt zo de verschillende aspecten van de museumwerking: van collectiebeheer over onderzoek tot publiekswerking.

Hun werk hun leven

Foto genomen tijdens het project 'Hun werk, hun leven. Getuigenissen van de Gentse textielwereld 1900-1950'

LEREND NETWERK

Vandaag zetten meer en meer erfgoedorganisaties mondelinge geschiedenis-projecten op poten. Maar er komt ook heel wat bij kijken. Hoe pak je zo'n traject goed aan? Voor welke valkuilen moet je opletten? Met welke methoden registreer én ontsluit je deze bronnen? En zijn al die getuigenissen wel zo betrouwbaar?

Omdat erfgoedwerkers veel van elkaar kunnen leren, starten FARO en Amsab-ISG met een lerend netwerk rond mondelinge geschiedenis. Deze studiedag geeft daartoe het startschot en is daarom niet te missen voor iedereen met interesse in mondelinge geschiedenis.

Ontmoetingsdag textiliens
Ontmoetingsdag drukkers
Ontmoetingsdag

Het Industriemuseum organiseerde al verschillende ontmoetingsdagen rond textiel en drukkerij. (c) Martin Corlazzoli

PROGRAMMA & INSCHRIJVEN

Het volledige, uitgebreide programma van deze studiedag kan je bekijken op de website van FARO.

Tijdens de middagpauze is er ook de mogelijkheid om de nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Industriemuseum te bezoeken: BURN. Van brandgevaar tot burn-out. Collectiemedewerker Marthe De Doncker verzorgt een inleiding tot de expo waarin ook de traditie van het Industriemuseum met mondelinge geschiedenis toegelicht wordt.

Wiki Café Serck nv
Wiki Café Serck nv
Wiki Café Serck nv

Ontmoetingsmoment rond het Gentse bouwbedrijf Serck nv.

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit