Menu
 
Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!
Download

Hoger resolutiebeeld? Neem contact met de bibliotheek.

Deel op social media
 

OVER MENSEN EN MACHINES

Permanent

Over mensen en machines 

In het Industriemuseum wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis – het fabrieksverleden van toen - weer helemaal tot leven. Twaalf getuigenissen van twaalf mannen en vrouwen, geboren tussen 1660 en 1965, nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Geen lusteloze tijdslijn vol geschiedkundige verhalen, maar levendige ontdekkingsboxen met historische filmpjes, sprekende beelden, draaiende machines, merkwaardige voorwerpen en verrassende weetjes. 

Ben je ook benieuwd naar het leven in en rond de fabrieken van toen? Stap dan binnen in de oude katoenfabriek en laat je onderdompelen in het verleden van industrie en techniek; in het leven van twaalf bijzondere personen.

Mannen en vrouwen aan het woord 

In elk van de vier museumboxen beland je in het verhaal van drie mannen en vrouwen. Zo maak je kennis met Ignaas Snauwaert, die in de jaren 1770 als vijfjarige wees geveild werd aan parochianen om te helpen bij de landbouw en het weven. Zijn 6 kinderen? Allemaal op jonge leeftijd overleden. Of je ontmoet Lieven Bauwens, de schurk of held die in de jaren 1790 Engelse spinmachines en knowhow naar het vasteland smokkelde en ook hier de industriële revolutie op gang bracht. 

Juliana De Corte vertelt dan weer hoe ze in 1913 als 12-jarig meisje voor het eerst in de vlasfabriek ging werken. Knopen wegknippen uit het vlas met een klein schaartje aan haar jurk. En ook Baki Turkseven, begin de jaren 1970 vanuit Turkije naar ons land geëmigreerd, belandde in de textielfabriek. Want als oudste zoon moest hij mee brood op de plank brengen voor het kroostrijke gezin. Baki had veel liever nog verder gestudeerd. 

En zo brengen ook Adolphe, César, Conny , David, Laurentio, Marie Catharina, Mohammed en Pol hun levensverhaal. Over hoe zij leefden en werkten als handelaar, ondernemer of arbeider. Kom langs en ontdek hun belevenissen, en krijg meteen een unieke blik op het textiel- en arbeidersleven.

Tinkeren

Het Industriemuseum is meer dan kijken en snuisteren. Het museum leeft en bruist van de activiteiten. En tinkeren is er sinds kort één van.

In de Tinker Studio kan je samen of alleen iets maken, zonder vaste handleiding. Ga aan de slag met de verschillende materialen en laat je inspireren door de creaties van vorige bezoekers. Op zondagen helpen Tinkeraars je op weg en voor scholen of groepen zijn er workshops op maat.

Het Industriemuseum is tevens het eerste museum in België met een eigen Tinker Studio. 

Meer info

Tentoonstelling
DRUKKERIJAFDELING
Meer info
Tentoonstelling
TEXTIELAFDELING
Meer info

De Museumshop

Ontdek de shop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit