menu
 
Ontdek de gloednieuwe expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out
 

UITSTAP INDUSTRIEEL ERFGOED VAN BRUSSEL I.S.M. ETWIE (VOLZET)

03/09/2022 09:30 - 17:00

meer info

Wanneer: zaterdag 3 september 2022

Uur: van 9.30 tot 17 uur

Waar: Brussel, praktische informatie volgt na inschrijving.

Voor wie: volwassenen

Prijs inclusief lunch en gidsen:

> standaardtarief: 50 euro

> kansentarief: 10 euro

Inschrijven: vooraf inschrijven is verplicht

meer algemene praktische info

Wist je dat Brussel lang de belangrijkste industriële regio van ons land was? In tegenstelling tot andere steden is er niet echt één specifieke sector die er bovenuit steekt. Metaal en machinebouw, textiel, voeding en brouwerijen, chemie en auto-industrie…

Die diversiteit aan bedrijvigheid is ook vandaag nog altijd zichtbaar in het centrum en de gemeenten. Boven- en ondergronds, op en naast het water, op grote sites en in kleine hoekjes vind je nog elementen terug. Ga mee op uitstap en ontdek de sporen van het industrieel verleden in Brussel. Hierbij focussen we voornamelijk op de industrie rond de kanaalzone.

Geboren en getogen Brusselaar dr. ir. arch. Marianne De Fossé neemt ons mee naar een aantal pareltjes van het Brussels industrieel erfgoed. Marianne is de geknipte persoon om onze dag te begeleiden. Tijdens haar opleiding architectuur ontdekte ze haar passie voor de restauratiepraktijk en het industrieel erfgoed. Zo wijdde ze haar thesis aan de bierpakhuizen en de brouwerijgeschiedenis van Brussel. Na haar studies werkte ze aan een doctoraatsonderzoek over stedelijke pakhuizen in Antwerpen, Brussel en Gent. Ze nam hiervoor de geschiedenis, architectuur, structuur en ruimtelijke inplanting van deze industriële verborgen parels onder de loep in de hoop hun toekomst te vrijwaren. Sinds 2019 is Marianne werkzaam bij het Brusselse bureau Origin Architecture & Engineering, waar ze met haar collega’s aan menige restauratie- en renovatieprojecten werkt.

Let op! De verplaatsingen tussen de verschillende sites doen we grotendeels te voet.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de Vrienden van het Industriemuseum, in samenwerking met ETWIE. Ook zin om Vriend van het museum te worden? Ontdek hier alle voordelen.

Brussel
Brussel
Brussel
INSCHRIJVEN

Jammer, deze uitstap is ondertussen volzet. Neem gerust een kijkje in de agenda voor alle andere activiteiten.

Vriendenactiviteit
LEZING 'OP ONTDEKKINGSTOCHT IN VERDWIJNEND BELGIË'
20/10/2022 19:00 - 20:30
meer info
Vriendenactiviteit
BEDRIJFSBEZOEK VYNCKE
17/11/2022 14:00 - 16:30
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit