menu
 
Instaprondleiding FERRO NON FERRO: ontdek de geschiedenis van de metaalnijverheid.

LEES- EN DOETIPS VOOR THUIS (OF IN DE KLAS)

DO IT YOURSELF (DIY)

MAAK JE EIGEN WEEFGETOUWTJE

Maak met een minimum aan materiaal je eigen kleine weefgetouwtje, zoek wat restjes wol bijeen en hupsakee, je bent vertrokken voor uren weefplezier.

Download hier de handleiding.

TIP // Maak je liever een grotere weefdoos? Scrol dan even verder naar beneden voor een uitgebreide videotutorial.

MAAK JE EIGEN STEMPEL

Hak een grote aardappel in twee stukken. Teken een figuurtje op de platte (gele) kant van de aardappel en snij het vervolgens met een mesje voorzichtig uit. Strijk een likje verf op de aardappel, neem een blaadje papier en stempelen maar!

MAAK JE EIGEN INKT

Wist je dat je met het sap van rode kool kan schilderen? Gebruik een sapcentrifuge of vang het sap op tijdens het raspen van de kool. De kleur van de inkt verandert als je er zout, citroensap of natriumcarbonaat (te vinden bij de apotheker) aan toevoegt.

TIP // Teken voor je gaat schilderen met een kaars enkele lijnen of figuren op je blad en zie wat er gebeurt!

MAAK JE EIGEN MONOPRINT

Een monoprint is een druktechniek waarbij je een tekening op een plaatje maakt, er papier op legt en er een afdruk van maakt. Een drukpers heb je niet eens nodig, perfect om thuis te proberen dus! Waar wacht je nog op?

Download hier de handleiding.

MAAK EEN BOEKJE MET DE CAHIERSTEEK

Heb je nog wat restjes papier liggen? Gooi ze zeker niet weg, maar maak er een leuk boekje van. Met de cahiersteek is het hechten van katernen met wat naaigaren 'n eitje. Zelf even uittesten? Lees hieronder hoe!

Download hier de handleiding.

Plantaardig verven
VERF KATOEN MET UIENSCHILLEN

Een lapje katoen op overschot? En wat uien liggen? Dan kan je zelf aan de slag om stof op plantaardige manier te verven! Of experimenteer eens met de schillen van een avocado!

Download hier de handleiding. 

THUIS TINKEREN

Tinkering is een speelse manier om iets te maken of in elkaar te steken, met heel eenvoudige en alledaagse materialen. Zonder instructies ga je op eigen houtje aan de slag. Zin om het zelf eens te proberen? 

Download hier de handleiding.

HET MUSEUM BIJ JE THUIS

Met deze handleiding bouw je stap voor stap je eigen museum of fabriek. Enkel wat karton en tandenstokers en hop, je bent vertrokken. 

Download hier de handleiding.

Paasmandje
WEEF EEN (PAAS)MANDJE

Komen de paasklokken eraan? Ga dan op zoek naar de bontgekleurde eitjes met dit kleurrijke paasmandje, gemaakt van geweven papierstrookjes!

Download hier de handleiding.

vlaggenslinger
MAAK EEN VLAGGENSLINGER

Je eigen vlaggenslinger maken om feestjes of de tuin op te vrolijken? Met plantaardig geverfde stukken stof dan nog? Het kan! En daar heb je heus niet zoveel voor nodig. Met zwarte bonen, kurkuma, uien of rode biet tover je de mooiste kleuren op je stof.

Download hier de handleiding.

twijnen
DRAAD TWIJNEN

Twijnen, dat is het ineen draaien van twee dunne draden. Totdat je een heel sterk garen krijgt. Dat werd vroeger voor allerlei dingen gebruikt: om te naaien, om kant te klossen of om boeken te binden. Maar je kan er evengoed een leuk armbandje van maken.

Download hier de handleiding.


naar boven ⬆️

TINKERZONDAG BIJ JE THUIS

Normaal is er elke eerste zondag van de maand Tinkerzondag in het Industriemuseum. De coronacrisis steekt daar nu een stokje voor, maar niet getreurd! Maak thuis je eigen kettingreactie en haal zo dat vleugje Tinkerzondag bij jou in huis. 

Een kettingreactie bestaat uit een aantal gebeurtenissen waarbij iedere gebeurtenis door een vorige wordt veroorzaakt. Het meest eenvoudige én bekendste voorbeeld: vallende dominosteentjes! Bekijk het korte filmpje hieronder en ga daarna zelf aan de slag! 

MAAK JE EIGEN TAKWEEFSEL

Collega Jessie legt in deze video uit hoe je jouw eigen unieke takweefsel maakt. En je hebt er niet eens veel voor nodig. Zoek wat kleurrijke stukjes wol, lintjes of papierstroken bijeen, net zoals een schaar, eventueel een grote (weef)naald en een V-vormige tak uit de tuin of het park en volg stap voor stap mee in deze video.

naar boven ⬆️

MAAK JE EIGEN WEEFDOOS

In deze online workshop ontdek je dat je helemaal geen ingewikkelde machine nodig hebt om thuis aan de slag te gaan met weeftechnieken. Begeleidster Naomi legt je in deze video stap voor stap uit hoe je jouw eigen weefdoos in elkaar knutselt. Daarmee kan je aan de slag om zelf de mooiste weefcreaties te maken.

Deze workshop is geschikt voor kinderen en voor iedereen die wil kennismaken met weven. 

naar boven ⬆️

CD-WEVEN

Ook met een oude cd kan je een leuk weefwerkje maken. Begeleidster Naomi legt je in deze video stap voor stap uit hoe je dat doet. Daarna kan je thuis zelf aan de slag! 

Deze workshop is geschikt voor kinderen en voor iedereen die wil kennismaken met weven. 

naar boven ⬆️

KNUTSELTIPS

spinnen affiche
KLEURPLATEN SPINNEN

Spinnen! Begin jij al te bibberen bij de gedachte aan deze enge diertjes? Wij ook! Maar wist je dat spinnen ook de techniek is waarbij je van wol een draadje maakt? Meteen heel wat minder eng, niet? Download via onderstaande link verschillende kleurplaten boordevol spinnen en haal de kunstenaar in jezelf naar boven.

Download hier de kleurplaten.

worsthond
KODDIGE KAARTJES

Stempelen, inkleuren, schilderen, uitprikken... Mogelijkheden genoeg om aan de slag te gaan met deze koddige kaartjes vol knuffels. Maak jij ze net dat tikkeltje meer aaibaar? Veel plezier!

Download hier de verschillende knuffel-knutselkaarten.

creatief weven
CREATIEF WEVEN

Neem twee draden in verschillende kleurtjes en spin een weefsel tussen twee voorwerpen naar keuze: keukenstoel en eettafel, bureaulamp en bureaustoel, twee planten uit de tuin... Jij hebt het voor het kiezen! Verbind de voorwerpen op een vindingrijke manier en laat je creativiteit de vrije loop. Want... experimenteren is toegestaan!

KLEURPLAAT IK MIS U ZO!

Mis je het Industriemuseum ook zo? Medewerkster Laurence ging aan de slag en verwoordde dat gevoel treffend in een handgemaakte tekening. Druk 'm thuis af en versier naar hartenlust! 

Download hier de tekening.

fabrieksspel
HET GROTE FABRIEKSSPEL

Downloaden, printen en knippen maar! En dan...spelen! Kruip in de huid van een arbeider of werk je op tot fabrieksbaas. Maar pas op, want voor je 't weet legt de katoencrisis jouw handel stil. Ontdek spelenderwijs 250 jaar industriële geschiedenis.

Download hier het fabrieksspel.


naar boven ⬆️

LEES-, KIJK- EN LUISTERTIPS

UITGELICHTE COLLECTIES

De collectie van het Industriemuseum vertelt met ruim 20.000 objecten en heel wat beelden, documenten en verhalen het verhaal van de industriële samenleving. Om door de bomen het bos nog te zien, bundelen onze collectie- en onderzoeksmedewerkers de boeiendste verhalen, objecten en fragmenten om je  wegwijs te maken in de collectie.

Ontdek hier onze uitgelichte collecties.

TIJDSCHRIFT VOOR INDUSTRIELE CULTUUR

Het voormalige museumtijdschrift TIC (Tijdschrift voor Industriële Cultuur) en zijn voorganger, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Techniek en de Industriële Cultuur, zijn online te raadplegen via het Open Journal Systems-platform van de UGent. Ben je klaar voor úren leesplezier?

Bekijk hier alle oude nummers van TIC.

GENTLEZING // DE GESCHIEDENIS VAN BELUIKEN

Net zoals vele andere industriesteden telde Gent vanaf de 19e eeuw heel wat overbevolkte arbeidersbuurten met duizenden kleine beluikhuisjes. In deze Gentlezing vertelt Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, meer over deze beluiken.

Beluister hier de volledige lezing.

Meer weten over beluiken? Snuister dan zeker ook eens in het collectieluik 'Beluiken' en lees het verhaal erbij.

GENTLEZING // DE TEXTIELINDUSTRIE IN GENT

Tot ver buiten de landsgrenzen wordt Gent gezien als de textielstad bij uitstek, het 'Manchester van het continent' ook wel - met dank aan ondernemers annex industrieel spion Lieven Bauwens. Hilde Langeraert vertelt je in deze Gentlezing meer over de textielindustrie in Gent sinds de jaren '50.

Beluister hier de volledige lezing.

GENTLEZING // LAAT DE PERSEN MAAR DRAAIEN

Tot de jaren 1980-1990 rolden in de Gentse krantendrukkerijen elke dag tienduizenden kranten van de persen. Van de Gazette van Gent en De Gentenaar over de Vooruit tot Het Laatste Nieuws en Het Volk. Onderzoekster Marie Kympers vertelt er alles over in deze Gentlezing.

Beluister hier de volledige lezing.

COLLECTIEVERHAAL // EMAILLEREN: EEN INGENIEUZE TECHNIEK

Terwijl het emailleren van metaal oorspronkelijk vooral decoratief was, won het functionele aspect van deze eeuwenoude techniek in de 19e eeuw aan belang. Tijdens het interbellum piekt de emailindustrie, maar vandaag blijft er met Emaillerie Belge nog slechts één actieve emaillerie over in België.

Lees het volledige verhaal.

COLLECTIEVERHAAL // DE GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUMGEBOUW

In 1810 slaan een kunstschilder, een herbergier en een vakman de handen in elkaar om een katoenspinnerij te bouwen. Van Huffel & Compagnie wordt opgetrokken aan de Oudevest. Het bedrijf kent halverwege de 19e eeuw een fameuze uitbreiding. Maar niet veel later legt de katoencrisis de Gentse katoenindustrie lam...

Lees hier het volledige verhaal.

COLLECTIEVERHAAL // VIEZE GOTEN EN VERBORGEN GEVELS

Vanaf de jaren 1770 kent het Gentse beluikenfenomeen een explosieve groei. Al snel blijken deze buurten met minderwaardige arbeidershuisjes broeihaarden voor epidemieën.  In 1850 komt een eerste bouwreglement en wanneer in 1860 het octrooirecht verdwijnt, maken de stadspoorten, bareelhuisjes en wallen plaats voor een 19e-eeuwse gordel met nieuwe arbeidershuizen en fabrieken.

Lees hier het volledige verhaal.

COLLECTIEVERHAAL // LICHT IN DE DUISTERNIS

Eeuwenlang zorgden enkel de maan, kaarsen en olielampen voor licht in de duisternis. Vanaf 1780 ondergaat de olielamp op korte tijd heel wat veranderingen. Wat volgt is een twee eeuwen lange zoektocht naar steeds betere lampen en verlichtingsmethoden.

Lees hier het volledige verhaal.

COLLECTIEVERHAAL // LIEVEN BAUWENS: ONDERNEMER EN SPION

Aan het einde van de 18e eeuw ontdekt Gentenaar Lieven Bauwens dat in Engeland de Mule Jenny gebruikt wordt om katoen te spinnen. Hij laat zo’n machine naar het vasteland smokkelen en richt fabrieken op, eerst in Passy (Parijs) en kort daarna in Gent. Was hij een geniaal zakenman of net een gewiekst zakkenvuller die zijn werkvolk uitbuitte?

Lees hier het volledige verhaal.

COLLECTIEVERHAAL // DE LAATSTE TELEFOONCEL

In 1932 installeert de Regie voor Telegraaf en Telefoon de eerste 69 openbare telefooncellen in de publieke zalen van haar kantoren in Brussel, Gent, Antwerpen en Luik. De toestellen werken op muntstukken van 10 cent en kunnen weliswaar enkel voor zonale oproepen worden gebruikt. Maar telefoneren is niet langer het privilege van de gefortuneerde happy few.

Lees hier het volledige verhaal.

bakeliet
COLLECTIEVERHAAL // VAN FOTOPAPIER TOT BAKELIET

Toenemende industrialisering, massaproductie en -consumptie stimuleren vanaf de tweede helft van de 19e eeuw de zoektocht naar nieuwe materialen. Het veelzijdige bakeliet verovert rond 1920 de markt. Deze synthetisch thermohardende kunststof komt uit de koker van de naar Amerika uitgeweken Gentenaar Leo Baekeland.

Lees hier het volledige collectieverhaal.


kinderarbeid
COLLECTIEVERHAAL // KINDERARBEID IN BELGIË 

Al sinds de prehistorie werken kinderen mee in het gezin: voedsel verzamelen of helpen op het land. Maar de industrialisering brengt een nieuw soort kinderarbeid met zich mee. Voortaan werken ze ook als ongeschoolde, goedkope werkkrachten voor een ondernemer die ze niet kennen. Halverwege de 19e eeuw is kinderarbeid in België wijdverspreid.

Lees hier het volledige verhaal.

Kathedralen
GENTLEZING // KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE

Alexander Dumarey, fotograaf voor VRT NWS, en Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, nemen je mee naar de imposante textielfabrieken van weleer, de kathedralen van de industrie. Wat is er geworden van deze ooit bruisende industrieplekken? Sommige zijn gesloopt, andere herbestemd tot winkelpanden, lofts of kantoren. Nog andere fabrieken staan er nog steeds verkommerd bij. 

Beluister hier de volledige lezing

COLLECTIEVERHAAL // DE GASFABRIEKEN VAN GENT

Middenin de Gentse buurt Rabot ontstaat anno 2021 de volledig nieuwe woonwijk Tondelier. Op diezelfde plek stond ooit een gasfabriek, opgericht door de Compagnie du Gaz de Gand in 1881. Vandaag herinneren twee monumentale gashouders nog aan dat verleden. De twee Gentse iconen zijn in 2020 gerestaureerd. 

Lees hier het volledige verhaal.

naar boven ⬆️

ONLINE RONDLEIDING IN HET MUSEUM

Het Industriemuseum vanuit je luie zetel bezoeken? Het kan! Ga mee met Hilde Langeraert, conservator van het Industriemuseum, op tocht doorheen de vaste tentoonstellingen 'Over mensen en machines' en 'Drie eeuwen grafische industrie'. Je krijgt ook al een glimp te zien van de gloednieuwe tentoonstelling '100% Textiel'.

Deze virtuele rondleiding werd gemaakt in het kader van Seniorenweek 2020 en kan je hier online (her)bekijken.

naar boven ⬆️

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit