menu
 
Coming soon: Museumnacht

MIJN NACHT, DAG NA DAG

Mijn nacht, dag na dag

Met de uitgave van ‘Mijn nacht, dag na dag’ geeft het Industriemuseum – 84 jaar nadat de laatste letter geschreven werd – voor het eerst een Nederlandstalige editie van Constant Malva’s mijnwerkersdagboek ‘Ma nuit, au jour le jour’ uit. In een vertaling van Willy Van Poucke en met houtsnedes van Kris Nauwelaerts is ‘Mijn nacht’ door zijn gelimiteerde oplage niet alleen een collector’s item, maar ook een geslaagd voorbeeld van vakmanschap en samenwerking. 

Geboren in 1903 in Quaregnon, middenin de Borinage, is Constan Malva een van de zovele mijnwerkers die zes dagen op zeven in de donkere Henegouwse grond afdalen. Maar zijn ambities reiken verder dan het hanteren van de afbouwhamer en het plaatsen van stuthout. Malva zoekt naast het harde werk zijn toevlucht in pen en papier. 

In mei 1937 start de mijnwerker-schrijver – of is het schrijver-mijnwerker? – een dagboek over zijn leven tussen de kolen. Een jaar lang vertaalt hij wat zich ondergronds afspeelt tot proza. Ook het leven buiten de mijn krijgt een gezicht. Met zijn waarheidsgetrouwe beschrijvingen wil Malva, naar eigen zeggen, zijn werkmakkers maar ook de maatschappij een dienst bewijzen. Want over het leven van de mijnwerker is maar weinig bekend. 

Wanneer 'Ma nuit' in 1954 voor het eerst uitgegeven wordt (hoewel al in 1938 afgewerkt), krijgt de borin zijn werk aan de straatstenen niet kwijt. Ondertussen zijn de tijden veranderd, de geesten gerijpt. Het resultaat is een gelimiteerde Nederlandstalige oplage, grotendeels gemaakt met behulp van historische zet- en druktechnieken en dankzij de expertise van de vrijwilligers van het Industriemuseum.

Zetwerk Malva
Clement aan de Intertype
Drukwerk Malva
André aan de Heidelberg
COLOFON

Oorspronkelijke titel: Ma nuit, au jour le jour
Auteur: Constant Malva
Vertaling en voorwoord: Willy Van Poucke
Naschrift: Geert Van Hootegem
Vormgeving: Ann Bessemans & Kevin Bormans
Houtsneden: Kris Nauwelaerts
Zetwerk voorwoord en naschrift: Stefaan De Cock & Clement Mortier op de Intertype C4
Drukwerk: Jean-Pierre Berth & André De Paepe op de Heidelberg GTO 52 (binnenwerk en cover) en de Heidelberg cilinderpers type KSBA (voorwoord en naschrift)
Lettertype: EB Garamond door Georg Duffner & Octavio Pardo
Papier: Gedrukt op 100% gerecycleerd papier Cyclus Print en Cyclus Offset van Antalis n.v. Drukplaten: Plek & Pedaal
Afwerking: Boekbinderij Sepeli
Coördinatie en redactie: Industriemuseum 

Deze uitgave kwam dankzij de toestemming van Constant Malva’s kleindochter tot stand in het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘BURN. Van brandgevaar tot burn-out’ (19 november 2022 – 3 september 2023) en werd op de drukkerijafdeling van het Industriemuseum gedrukt in een beperkte oplage van 400 exemplaren.

ISBN 978 94 646 6545 1
D/2022/13.491/1
NUR 696

Verkoopprijs: 27,95 euro
Verkooppunten
- museumshop Industriemuseum
- Paard van Troje (Gent)
- Walry (Gent)
- De Slegte (Gent)
- De Groene Waterman (Antwerpen)
- Het Vervolg (Heusden-Zolder)

PARTNERS
Partners
INFO VOOR BOEKHANDELAARS

Heb je een boekhandel en interesse om Mijn nacht, dag na dag aan te bieden via consignatie? Neem gerust contact met op ons via info@industriemuseum.be voor meer details over de depotovereenkomst.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit