menu
 
Het Industriemuseum is open. Klik hier en reserveer je tickets online.

MUSEUMSHOP

GEMAAKT IN HET INDUSTRIEMUSEUM

Er beweegt van alles in het Industriemuseum: ronkende machines en gepassioneerde vakmensen vormen er - net als vroeger - het kloppende hart van het typische fabrieksgebouw. Dagelijks is een gedreven ploeg van enthousiaste vrijwilligers en medewerkers er aan de slag, vaak gezegend met een technisch of creatief brein. Zij brengen onder andere de historische drukkerij weer tot leven en houden de oude textielmachines aan de praat. Het museum bruist dan ook van de bedrijvigheid als nooit tevoren: er wordt gespind, geweven, gedrukt… Het resultaat van al die inspanningen? Dat vind je terug in de museumshop.

"Alle items in de museumshop zijn een combinatie van handwerk en machine. Elk stuk is uniek. De ontwerpen zijn eigentijds, duurzaam en creatief, met de museumcollectie en het gebouw als onuitputtelijke bron van inspiratie."

PRODUCTEN MET EEN VERHAAL

Vooraleer de producten in de museumshop terechtkomen, hebben ze al een hele weg afgelegd. Elk product heeft een eigen maakproces én een eigen verhaal.  

TAFELLOPERS

Zo zijn er de tafellopers, gemaakt van wol. Begin juni gaat museummedewerkster Rosaline op stap met vzw De Grazer, beter gekend als de Gentse stadsherder. “Dat is het moment waarop de schapen geschoren worden en waarop wij dankbaar naar het museum terugkeren met pakken losse schapenwol”, vertelt Rosaline vanachter haar weefgetouw. 

“Op de textielafdeling gaat collega Lies verder aan de slag: zij spint de losse wol tot draden. Laurence zorgt er vervolgens voor dat de draden een mooi kleurbad krijgen. Met de verfplanten uit de museumtuin wordt de wol plantaardig ingekleurd. Elke plant zorgt voor een unieke kleurentint!” vertelt Rosaline verder. 

Na het kleuren neemt Rosaline de draad letterlijk en figuurlijk opnieuw op. Met de zelf gesponnen en gekleurde wol als inslagdraad en met een ketting van vlas weeft ze tafellopers - op een weefgetouw van meer dan 200 jaar oud! 

Dit hele creatieproces kan je bewonderen op de textielafdeling van het Industriemuseum. Sla gerust ook een praatje met Rosaline, Lies of Laurence; ze vertellen je met veel plezier nog meer over hun creaties. 

SLABBETJES

Zeg ook nooit zomaar ‘slabbetje’ tegen een exemplaar uit het Industriemuseum… De basisstof voor de lieflijke slabbetjes wordt immers geweven op imposante industriële weefgetouwen. De machines werden vooral gebruikt in de jaren 1950, maar werken nog altijd. Museummedewerkers Baki, Mark, Pauly, Oktay en Robbrecht brengen de machines bijna dagelijks aan het draaien - indrukwekkend en oorverdovend!

“Na het weven van de basisstof halen we de stukken stof van het getouw. Lies borduurt dan met de hand het door mij bedachte ontwerp op de stof. Huisnaaisters Christine en Magda werken de slabbetjes dan met veel liefde af”, laat Laurence weten.

Naast slabbetjes worden er ook ovenwanten en pannenlappen gefabriceerd. De stoffen leggen dezelfde weg af als het slabbetje, maar houden tussendoor nog even halt in de drukkerij. Daar drukken de makers van het museum via zeefdruk een eigen ontwerp op de stof.

PRAKTISCHE INFO

De museumshop vind je naast het onthaal en is open tijdens de openingsuren van het museum. Je kan er betalen met Bancontact. 

"Al van bij de geboorte van het museum werd alles op alles gezet om de machines in het gebouw draaiende te houden. We zijn dan ook bijzonder trots dat nagenoeg alle producten in onze museumshop helemaal 'inhouse' geproduceerd worden. Met de machines en de technieken van toen, en de fantasie en de passie van vandaag." 
Ann Van Nieuwenhuyse, directeur

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit