menu
 
Coming soon: Museumnacht

MUSEUMSHOP

De museumshop verkoopt een gamma huisgemaakte producten. Stuk voor stuk zijn ze tot leven gekomen in het Industriemuseum, vaak in een beperkte oplage. Het resultaat? Unieke producten, gemaakt door gepassioneerde mensen van vandaag met machines en technieken van toen. Dit wordt aangevuld met een selectie van publicaties, gelinkt aan de thema's van het Industriemuseum. 

museumshop

De shop vind je aan het onthaal en is open tijdens de reguliere openingsuren van het museum. Ook zonder museumticket ben je er meer dan welkom om het aanbod te bekijken of iets te kopen. Je kan er cash of met Bancontact betalen. 

Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende soorten producten in de shop. We updaten deze informatie regelmatig, maar om het complete aanbod te zien, nodigen we je graag uit in de shop zelf.

TEXTIEL

Handdoeken
KEUKENHANDDOEKEN

Op zoek naar een eyecatcher voor in de keuken? Of simpelweg een goede keukenhanddoek? Dan ben je aan het juiste adres. De naaisters toveren de stof die geweven wordt in het museum om tot praktische, kwalitatieve keukenhanddoeken. Ze zijn beschikbaar in verschillende ontwerpen.

bekijk alle handdoeken

Pannenlap
PANNENLAP

De stof die nog dagelijks geweven wordt op de machinale weefgetouwen in het museum, wordt door het team naaisters verwerkt tot allerlei producten. Zoals bijvoorbeeld ook deze handige pannenlappen, onmisbaar in elke keuken. Tip: combineer ze met een set keukenhanddoeken voor een leuk cadeautje.

10 euro per stuk / 100% katoen / wasbaar op 60 graden

Keukenschort
KEUKENSCHORT

Ook deze keukenschort wordt gemaakt uit de stof die de wevers met veel liefde weven op de getouwen die je ziet in het museum. De schort heeft vier handige zakken en is tot in de kleinste details afgewerkt door de ervaren naaisters waar het museum op kan rekenen.

30 euro per stuk / 100% katoen / wasbaar op 60 graden

Slabbetje
SLABBETJE

Op zoek naar een vrolijk en origineel slabbetje? De print is ontworpen door textielontwerpster Laurence Decraene en wordt gezeefdrukt met plantaardige inkt. Het naaien en de afwerking gebeurt door het team naaisters. Sommige slabbetjes krijgen ook een geborduurd detail. Kom dus gerust een kijkje nemen in de shop. 

22 euro per stuk / zeefdruk op plantaardig geverfde stof / katoen / wasbaar op 30 graden
Etui shibori
ETUI 1

De stof voor deze etuis wordt geweven op een van de historische weefgetouwen die het museum rijk is. Daarna wordt ze in het textielatelier bewerkt en geverfd aan de hand van de shibori-techniek. De naaisters gaan hiermee aan de slag en maken er originele etuis in verschillende groottes van.                    

24 euro per stuk / plantaardig geverfde stof / 100% katoen

Etui geweven
ETUI 2

Ook voor de andere etuis wordt stof gebruikt die geweven is op de historische weefgetouwen. Het naaiteam verwerkt ze tot tasjes met een stevige ritssluiting, die ideaal zijn voor het opbergen van kleine spulletjes, make-up, schrijfgerief... De tasjes komen in verschillende grootte en zijn in beperkte hoeveelheid beschikbaar.

22 euro per stuk / 100% katoen

Draagtas
DRAAGTAS

Deze ruime draagtassen zijn dubbel gevoerd en dus extra stevig. De stof is geverfd met indigo en vervolgens bewerkt via de shibori-techniek. Hierdoor zijn geen twee exemplaren gelijk en ben je zeker van een uniek stuk.

40 euro per stuk / plantaardig geverfde stof / 100% katoen / wasbaar op 30 graden

Vlaggenlijn
VLAGGENLIJN

De stukken stof die niet gebruikt kunnen worden voor andere artikelen, worden door de naaisters verwerkt tot vlaggetjes. Door verschillende kleuren en designs te combineren, ontstaan deze vrolijke vlaggenlinten die elk feestje opfleuren. Kom de verschillende combi's bekijken in de shop.

25 euro per stuk / plantaardig geverfde stoffen / 100% katoen / wasbaar op 30 graden

Onderlegger
HANDGEWEVEN ONDERLEGGER

Deze onderleggers worden met de hand - en een engelengeduld - geweven op weefgetouwen van meer dan 200 jaar oud. Door te spelen met de schering en inslag ontstaat steeds weer een ander motief. Elk stuk is hierdoor uniek qua kleur. Ook de afmetingen variëren. 

20 - 30 - 50 euro, afhankelijk van het formaat / met de hand geweven / combinatie van vlas, katoen en met de hand gesponnen wol / handwas of wasbaar op 30 graden

Broche
BROCHE

Met een etspers worden bladeren uit de museumtuin gedrukt op katoen. Nadien wordt met de hand een ontwerp op de broche geborduurd. Daarvoor wordt garen gebruikt dat op plantaardige wijze geverfd werd.

5 euro per stuk / 5,5 cm diameter

Tote bag
TOTE BAG

Op tote bags van gecertificeerd biologisch katoen worden ontwerpen gedrukt via zeefdruk. Het ontwerp is bedacht door de makers van het museum en verwijst naar de planten in de museumtuin om textiel mee te kleuren.

10 euro per stuk / 100% katoen / wasbaar op 30 graden


naar boven ⬆️

DRUKWERK

Postkaarten
POSTKAARTEN

De postkaarten worden ontworpen door vrijwilligers die zich laten inspireren door de collectie houten en loden letters. Anderen gaan creatief aan de slag met (oude) druktechnieken zoals de linosnede en geven er hun persoonlijke, eigentijdse draai aan. Elk ontwerp wordt in een beperkte oplage gedrukt.

bekijk alle postkaarten

Wenskaarten
WENSKAARTEN

De wenskaarten in de shop worden bedacht en ontworpen door de makers van het museum. In de historische drukkerij worden ze gedrukt op de Heidelberg, de Rolls-Royce onder de drukpersen. De kaarten kunnen binnen België verstuurd worden met één postzegel.

bekijk alle wenskaarten

Notitieschriften
NOTITIESCHRIFTEN

Elk schriftje wordt van a tot z gemaakt in het drukatelier van het museum. Van het selecteren en versnijden van het papier, tot het drukken van de kaft en het inbinden tot een afgewerkt schrift. De naaisters zorgen tot slot voor een eigentijds en duurzaam hoesje.

binnenkort beschikbaar

Posters
POSTERS

De in het oog springende typografische ontwerpen van de posters worden bedacht door de makers en vrijwilligers in het drukatelier van het Industriemuseum. Elk ontwerp wordt in beperkte oplage gedrukt op de FAG of Heidelberg cilinderpers. 

bekijk alle posters                    

Notitieblokje
NOTITIEBLOKJE

De notitieblokjes worden met de hand gezet in het drukatelier. De vrijwilligers laten zich hiervoor inspireren door de uitgebreide lettercollectie van het museum. De notitieblokjes worden gedrukt op de Heidelberg degelpers en nadien gelijmd en versneden in het eigen atelier. 

14 euro per stuk / A5-formaat / 50 blaadjes / gelijmd


 

naar boven ⬆️

DO IT YOURSELF

Weefkit
WEEFKIT

Wil je thuis zelf leren weven? Dan is deze handige weefkit ideaal, want je vindt er alles in wat je nodig hebt. Dankzij de bijgevoegde handleiding maak je het weefraam in een mum van tijd startklaar en met het meegeleverde plantaardig geverfd garen kan je meteen aan de slag. Bekijk zeker ook eens onze weef-tutorials voor inspiratie en tips.

20 euro per pakket / inhoud: A4-weefraam, kammetje, 2 naalden, 4 strengen plantaardig geverfd garen 

Garens
GARENS

Op zoek naar uniek, kwalitatief garen voor je creatieve projecten? Deze hoogwaardige merinowol wordt plantaardig geverfd in het museum. Elk kleurbad is uniek, waardoor het aanbod bestaat uit tal van kleuren. Ook de dikte van het garen kan variëren. Kom daarom gerust ter plaatse een kijkje nemen in de shop.

7,50 euro per streng van 50 gram / 100% merinowol / plantaardig geverfd / handwas op 30 graden
No Image
STOFFEN

De stoffen die je kan kopen in de shop worden op plantaardige wijze geverfd in het museum. Door te spelen met de intensiteit van het kleurbad, het gebruik van restbaden of door combinaties van planten ontstaan diverse kleuren. Elk kleurbad is anders, met unieke stoffen als resultaat.

binnenkort beschikbaar

DIY-knuffel Poes
DIY-KNUFFEL 'POES'

Deze schattige poes? Die maak jij straks helemaal zelf dankzij deze DIY-kit. Via zeefdruk wordt het ontwerp van de poes op een stuk geweven katoen aangebracht. Uit een ander stuk stof maken de naaisters het zakje. De wollen draad waarmee de knuffel afgewerkt wordt, is plantaardig geverfd. 

15 euro per stuk / zeefdruk met plantaardige verf / 100% katoen / wassen op 60 graden

DIY-knuffel Draak
DIY-KNUFFEL 'DRAAK'

Deze stoere draak maak je uit katoenen stof, geweven in het museum. Het ontwerp is er via zeefdruk op gedrukt. Ook het bijhorende zakje, gemaakt door de naaisters, is van katoen. De wollen draad werd dan weer geverfd met planten uit de museumtuin. 

15 euro per stuk / zeefdruk met plantaardige verf / 100% katoen / wassen op 60 graden


naar boven ⬆️

BOEKEN

De Krook
DE KROOK. EEN LEERRIJK BOEK

Van een uithoek van de stad die een economische motor werd en nu in het centrum van de culturele belangstelling staat. Het boeiende relaas van de Krook en het wel en wee van de vroegere bewoners ervan werd samengebald in dit boek. Het is een must voor wie de stad Gent een warm hart toedraagt.

29,50 euro / Krist Biebauw, Guido Deseijn, e.a. / Snoeck Uitgevers / 2018 / 208 pagina's / ISBN  978 94 6161 468 1

Made by Children
MADE BY CHILDREN. KINDERARBEID VROEGER EN NU

Kinderen horen te spelen en naar school te gaan. Werken en geld verdienen, dat mogen enkel volwassenen. Discussie gesloten, of toch niet? Wie dacht dat kinderarbeid vandaag enkel voorkwam in het Zuiden heeft het mis. Dit boek geeft kinderarbeid een gezicht.

24,95 euro / Hilde Langeraert, Wendy Van Hoorde, e.a. / Stichting Kunstboek / 2017 / 112 pagina's / ISBN 978 90 5856 562 4 

Kathedralen van de industrie
KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE

Industrieel erfgoed is hip. Fabrieksgebouwen, ketelhuizen, machinekamers en loodsen krijgen nieuwe bestemmingen. Het boek bij de expo 'Kathedralen van de industrie' toont industriële textielsites uit Gent in hun oude én nieuwe jas. Foto’s uit de jaren 70 en 80 worden vergeleken met foto’s van nu, mét tekst en uitleg.

22,99 euro / Alexander Dumarey / Borgerhoff & Lamberigts / 2021 / 104 pagina's / ISBN 978 94 6393 432 9
Onderzoeksbalans
ONDERZOEKSBALANS INDUSTRIEEL ERFGOED

Deze onderzoeksbalans is een update van de publicatie uit 2010 en geeft een overzicht van het erfgoed- en historisch onderzoek rond industrieel erfgoed van de laatste tien jaar, zowel roerend als onroerend als immaterieel. Verspreid over 35 thema's en 26 auteurs worden verschillende vragen behandeld. Een inspiratiebundel voor onderzoekers en beleidsmakers.

5 euro / Ziggy Adriaenssens, Mario Baeck, e.a. / Industriemuseum-ETWIE / 2020 / 180 pagina's

Hier wordt gewerkt!
HIER WORDT GEWERKT!
EEN KIJK- EN ZOEKBOEK DOORHEEN ATELIERS

'Hier wordt gewerkt!' loodst je aan de hand van kleurrijke prenten van illustrator Gunter Segers langs verschillende ateliers en werkplaatsen. De haven bruist van de bedrijvigheid. Zoemende spinmachines en kletterende weefgetouwen vullen de textielfabriek. Letter voor letter komt een boek in de drukkerij tot leven. Een plezier om te ontdekken, voor de kleine én de grote erfgoedliefhebber!

15 euro / Gunter Segers en Uitgeverij Pelckmans, op initiatief van ETWIE / 2021 / ISBN 978 94 6383 305 9

Mijn nacht, dag na dag
MIJN NACHT, DAG NA DAG

'Mijn nacht, dag na dag' is een fascinerend relaas over de werkomstandigheden in de Belgische mijnen in de jaren 1930. Voor het eerst beschikbaar in het Nederlands, in een vertaling van Willy Van Poucke, en voorzien van illustraties door Kris Nauwelaerts. Volledig gedrukt in het Industriemuseum.

Lees hier meer over dit boek.

27,95 euro / Constant Malva / Industriemuseum / 2022 / ISBN 978 94 6466 545 1

naar boven ⬆️

Museumpas-korting

Wist je dat Vrienden van het museum steeds genieten van 10% korting op aankopen in de museumshop? Maak je dus zeker kenbaar als Vriend bij het plaatsen van een bestelling. Nog geen Vriend van het Industriemuseum? Ontdek hier alle voordelen. 

BESTELLEN

Voor een volledig overzicht van het aanbod kan je steeds terecht in de museumshop. Kan je niet langskomen in de shop? Of wil je graag een cadeau of bestelling laten opsturen? Vul onderstaand bestelformulier in en klik op 'verzenden'. De shopverantwoordelijke neemt dan contact met je op om je aankoop in orde te brengen.

naar boven ⬆️

PRAKTISCH

Heb je nog vragen over het shopaanbod? Contacteer shopverantwoordelijke Jessie Coppens via jessie.coppens@stad.gent of het nummer 09 323 65 22.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit