Werk of werkte je in de textielsector? Schrijf je in voor de ontmoetingsdag voor textiliens.

Sta jij straks aan het roer van het museumcafé?

05/02/2020

Hoor jij meteen café wanneer wij museum zeggen? Kriebelt het diep vanbinnen om een kwaliteitsvol, gastvrij en creatief lunchmenu in mekaar te boksen voor bezoekers, groepen, scholen, toeristen…? Met voldoende ruimte voor eigen accenten en initiatieven? Dat treft, want het Industriemuseum is op zoek naar ondernemers die voluit willen gaan voor een eigen caféconcept met een ziel.

In het Industriemuseum, gelegen op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, prikkelt een verrassend veelzijdige collectie de nieuwsgierigheid over onze veelbewogen industriële geschiedenis. Naast de vernieuwde hoofdtentoonstelling waarin het universele verhaal van mensen en machines verteld wordt, onderging recent ook de drukkerijafdeling een metamorfose en staat een volledige make-over van de textielafdeling in de steigers. Kortom, vanaf 2021 zit het museum helemaal in ’t nieuw.

In de voormalige katoenfabriek is iedereen welkom. Speciale aandacht gaat naar gezinnen met kinderen. Van peuters en kleuters tot prille tieners of puberende adolescenten; we zien ze allemaal even graag komen. Het is dan ook evident dat het museumcafé een kindvriendelijke plek is waar iedereen zich thuis voelt.

Een hartelijke, genereuze en stimulerende omgeving bieden… Dat is waar het om draait. De individuele museumbezoeker laten genieten van een verkwikkende koffie, maar evengoed toeristen en toevallige passanten een aangename rustplek bieden, buurtbewoners en studenten samenbrengen, de maandelijkse afterwork van de museumcollega’s hosten of waarom geen zakenlui en telewerkers verleiden tot een snelle hap? De grote, zonnige tuin vormt daarbij ongetwijfeld een van de grote troeven van het café.

Groepsrondleidingen, schoolbezoeken, creatieve workshops, ronkende machines en levendige demonstraties… Het museum bruist van de activiteiten. Bovendien zitten we niet verlegen om een feestelijke opening, gooien we onze deuren maar al te graag open voor evenementen zoals Museumnacht, Erfgoeddag, Fair Fashion Fest, de Gentse Feesten, Kunstendag voor Kinderen of Dag van de Wetenschap en verwelkomen we bedrijven met open armen voor nocturnes of activiteiten op maat. Ook de Vrienden van het Industriemuseum zijn overigens graag geziene gasten voor allerlei activiteiten.

Het Industriemuseum krijgt zo jaarlijks ruim 40.000 bezoekers over de vloer. Gelegen middenin de Gentse Waterwijk ziet de toekomst er bovendien rooskleurig uit. De geplande heraanleg van het Baudelopark, de bouw van nieuwe appartementen in de directe omgeving en de ontwikkeling van bruisende wijken aan Dok Noord en de Oude Dokken… het zijn stuk voor stuk mogelijkheden om nieuwe museum- en cafébezoekers aan te trekken.

Klinkt dit als muziek in de oren? Sta je al te popelen om een zaak uit te baten die het Industriemuseum mee op de kaart zet, en vice versa? Dan ben jij de concessiehouder die we zoeken. Meer weten? Lees dan hier het volledige bestek voor alle details. Voorstellen indienen kan tot 2 maart 2020.