menu
 
COMING SOON // EXPO PLASTIC FANTASTIC?

BIBLIOTHEEK

Onze bibliotheek is veel meer dan alleen een plek om boeken en tijdschriften te raadplegen. Het is de spil van het museum waar je dieper kunt duiken in onze museumcollectie en deze kunt verkennen. Hier vind je de centrale hub voor onderzoek, kennisdeling en ontmoeting in ons museum. 

Verken Onze Collectie
De museumbibliotheek is de plek waar je toegang hebt tot onze uitgebreide collectieobjecten en historische documenten. Via diverse zoekmachines kun je gemakkelijk verwante items ontdekken, zowel binnen onze eigen collectie als daarbuiten. 

Expertise en Ondersteuning
We zijn er om je te helpen bij je onderzoek. Of je nu vragen hebt over technisch, wetenschappelijk, of industrieel erfgoed, of als je op zoek bent naar kennis en expertise binnen het Belgische en internationale erfgoedveld, onze bibliotheek staat voor je klaar. We kunnen je zelfs doorverwijzen naar experts binnen jouw specifieke onderzoeksdomein.

Verbinding met ETWIE
In onze bibliotheek kun je ook kennismaken met ETWIE, een belangrijke speler in het erfgoedveld. Samen werken we eraan om erfgoed te behouden en te delen. 

Of je nu een onderzoeker, student, liefhebber van erfgoed, of gewoon nieuwsgierig bent, onze bibliotheek is de place to be voor iedereen die meer wil ontdekken, leren en delen. Kom langs en laat je inspireren door de schat aan kennis en bronnen die we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze bruisende bibliotheek!

gratis wifi aanwezig | mogelijkheid tot printen, kopiëren of scannen | enkel raadpleging ter plaatse

De museumbibliotheek is de centrale uitvalsbasis in het museum voor onderzoek, kennisdeling en ontmoeting.

PRAKTISCH

OPENINGSUREN

De bibliotheek is vrij te bezoeken op dinsdag van 10.30 tot 13 uur en van 13.30 tot 16 uur. Op andere momenten en tijdens schoolvakanties kan dit enkel op afspraak.

Om een afspraak te maken, neem contact op met de bibliotheek 
via 

M • bibliotheek@industriemuseum.be
T • +32 (0)9 323 65 15

naar boven ⬆️

COLLECTIES 

BIBLIOTHEEKCOLLECTIE

De bibliotheekcollectie is voornamelijk samengesteld uit de klassieke bibliotheekmaterialen, boeken en tijdschriften.

In de bibliotheekcatalogus die online toegankelijk is via CAGEWEB, kan je meer dan 17.000 boeken, tijdschriften en artikels opzoeken die je vervolgens in de bibliotheek kan raadplegen.

De museumbibliotheek documenteert en informeert over de museumcollectie, maar is ook ruimer dan dat. Zo kan je er ook terecht met vragen over het bredere industrieel erfgoedveld.  

Een greep uit de onderwerpen uit de bibliotheekcollectie: 

  • industriële revoluties
  • bedrijfsgeschiedenissen
  • techniekgeschiedenis
  • (industriële) productietechnieken
  • industriële architectuur
  • sociale geschiedenis
  • woon- en arbeidsomstandigheden
  • historische kinderarbeid
  • consumptiegeschiedenis
  • geschiedenis van grafische technieken …

Ook publicaties over textielindustrie, textielgeschiedenis en textieltechnieken worden verzameld. 

MUSEUMCOLLECTIE

De collectie van het Industriemuseum vertelt met ruim 20.000 objecten en heel wat beelden, documenten en verhalen het verhaal van de industriële samenleving.

Chronologisch gaat het verzameldomein terug tot de tweede helft van de achttiende eeuw en reikt het tot vandaag. Geografisch concentreert de collectie zich op Vlaanderen en België en indien relevant ook op de internationale context. Het operationele karakter van enkele objecten en het ‘dynamisch behoud’ ervan, maakt de collectie van het Industriemuseum uniek.

De verzameling belicht verschillende facetten van de industriële keten: van producent en productieproces tot afgewerkt product, distributie en consument. Dit industrieel erfgoed is materieel en immaterieel van aard. Tot de collectie behoren machines, maar evengoed werkkleding, promotiemateriaal, interviews met bedrijfsleiders en arbeiders en afgewerkte producten uit diverse sectoren. Blikvangers zijn de Mule Jenny en de twijnmolen uit 1789.

De textiel- en drukkerijcollecties vormen de kerncollectie van het museum. Ze kennen elk een grote samenhang en volledigheid vanuit technisch en historisch oogpunt. Beide deelcollecties bevatten enkele unieke objecten, zelfs op internationaal vlak.

Naast de traditionele collectievorming zet het museum steeds meer in op digitale collectievorming. Het gaat dan zowel om de fysieke collecties die gedigitaliseerd worden als om de ‘digital born’ collectie van audio-opnames (bv. interviews, geluiden van machines) , audiovisuele bronnen (bv. bedrijfsfilms) en foto’s.  

naar boven ⬆️

COLLECTIES ONLINE

MUSEUMCOLLECTIE


WEBSITE

Voor het eerst ontsluit het Industriemuseum zijn rijke collecties via een eigen website. De meeste beelden worden als Open Data aangeboden. Ontdek hier de collectie en ga er mee aan de slag!




                        

ERFGOEDINZICHT
Erfgoedinzicht is het gemeenschappelijk platform waar verschillende West- en Oost-Vlaamse musea hun collecties online tonen. Ook de collectie van het Industriemuseum kan je hier bekijken.

BIBLIOTHEEKCATALOGUS

VIA CAGEWEB

CaGeWeB is de centrale geautomatiseerde catalogus van een twintigtal Gentse wetenschappelijke bibliotheken. Daarin vind je meer dan 15.000 titels terug uit de bibliotheek van het Industriemuseum. 

MUSEUMPUBLICATIES

VIA OJS 

Het voormalige museumtijdschrift TIC (Tijdschrift voor Industriële Cultuur) en zijn voorganger, Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Techniek en de Industriële Cultuur, worden online ontsloten in het Open Journal Systems platform dat ter beschikking gesteld wordt door de Universiteit Gent.

MUSEUMPUBLICATIES

VIA ISSUU

Het Industriemuseum gaf vroeger, onder de naam MIAT,  ook enkele digitale publicaties uit. Deze kan je op ISSUU raadplegen.

Zoek je informatie over de industriële samenleving, over verlaten en gesloopte fabriekspanden of over een bijna ongekende bedrijfstak? Dan ben je ook bij de bibliotheek aan het juiste adres!

naar boven ⬆️

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF