menu
 
Nieuwe fototentoonstelling 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie' vanaf 24 april. Boek nu je tickets.

TOEGANKELIJKHEID

ROLSTOELGEBRUIKERS

Het museum is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alle verdiepingen zijn te bereiken met de lift en er zijn geen drempels. Om de hoofdingang te bereiken, zijn er eerst trappen. Maar de hoofdingang is ook bereikbaar via een hellend vlak naast het NTGent. Rolstoelgebruikers kunnen zo gemakkelijk de ingang bereiken. Voor het museum is één parkeerplaats voorzien voor personen met een handicap.

Er zijn weliswaar aangepaste sanitaire voorzieningen op het gelijkvloers naast de vestiaire, maar de draai- en transferruimte is beperkt. Klik hier om foto's van het toilet in detail te kunnen bekijken. Het museum is zich hiervan bewust en hoopt in de toekomst een oplossing te kunnen voorzien. 

BLINDE EN SLECHTZIENDE BEZOEKERS

Voor blinde of slechtziende bezoekers bieden het Industriemuseum en Inter de mogelijkheid om het museum met een beeldentolk te bezoeken. Dit is een vrijwilliger die samen met jou het museum bezoekt. Een beeldentolk is geen professionele gids, maar een persoonlijke begeleider die je ondersteunt door bijvoorbeeld te beschrijven wat er te zien is, je te informeren over welke delen van de expo gevoeld kunnen worden, je te helpen bij praktische zaken zoals begeleiding van bij je thuis, van bij de bushalte of het station naar het museum...

Neem contact op via info@industriemuseum.be of 09 323 65 00 en geef door wanneer je graag beroep zou doen op een beeldentolk. We vragen je wel om minstens 10 kalenderdagen voor je bezoek contact op te nemen. We zoeken vervolgens voor jou een beschikbare beeldentolk en brengen je met hem/haar in contact. Daarna maak jij alle praktische afspraken over je bezoek rechtstreeks met de beeldentolk.

ASSISTENTIEHONDEN

Assistentiehonden zijn toegelaten, mits een zichtbaar kenmerk (fluohesje of hesje met 'assistentiehond' of 'hulphond' op). Assistentiehonden kunnen in het museumcafé water krijgen. 

BEZOEKERSGIDSEN

Voor bezoekers die graag vooraf weten wat ze kunnen verwachten, ontwikkelde het Industriemuseum een afsprakengids en verschillende bezoekersgidsen met een beschrijving van alles wat je kan verwachten tijdens een bezoek, workshop of rondleiding. Deze documenten zijn voornamelijk bestemd voor personen met autisme, maar kunnen voor iedereen extra ondersteuning bieden.

afsprakengids
bezoekersgids museumbezoek
bezoekersgids rondleiding
bezoekersgids workshop

EERSTE HULP BIJ PRIKKELS
Voor sommigen kunnen prikkels een museumbezoek moeilijker maken. Voor sommige zijn er te veel prikkels, voor anderen dan weer te weinig. Daarom ontwikkelden we een PRIKKELMAND. In deze mand kan je verschillende objecten vinden die je mag meenemen tijdens het bezoek zoals gehoorbeschermers, zonnebril, fidget cube, knuffelbeer... Vraag de prikkelmand aan de onthaalmedewerker. Kies de objecten die je graag wil meenemen tijdens het bezoek en geef na het bezoek de gebruikte objecten terug aan de onthaalmedewerker. 

MOEILIJK TE BEEN? 
Voor bezoekers die moeilijk te been zijn of die onderweg even willen rusten, zijn er lichte en draagbare museumstoeltjes ter beschikking. Daarnaast heeft het museum ook een rolstoel ter beschikking.

RUSTIGERE MOMENTEN
Op maandag, vrijdag en tijdens het weekend is het rustiger om het museum te bezoeken. Behalve tijdens evenementen en andere activiteiten. Raadpleeg hiervoor de agenda

Door de demonstraties aan de weefgetouwen en in de drukkerij kan het vaak heel luid zijn in het museum. De machines draaien op volgende dagen en uren: 
 • Maandag van 9.30 tot 12.00 uur - 12.30 tot 15.00 uur 
 • Dinsdag van 9.30 tot 12.00 uur - 12.30 tot 16.00 uur 
 • Woensdag gesloten
 • Donderdag van 9.30 tot 12.00 uur - 12.30 - 16.00 uur 
 • Vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur - 12.30 tot 15.00 uur 
 • Zaterdag / Zondag van 10 tot 13 uur 

Wil je 100 % zeker zijn dat de machines niet draaien, neem contact op via info@industriemuseum.be of bel 09 323 65 00.

EXTRA DIENSTEN

Het Industriemuseum werkt samen met Enchanté vzw, een netwerk van handelaars die diensten ter beschikking stellen aan personen die het nodig hebben (bijvoorbeeld personen in armoede). In het Industriemuseum kunnen deze personen gebruik maken van het toilet, gratis wifi, EHBO-materiaal of ze hun spullen in een locker stoppen. 

BEGELEIDERS

Begeleiders van mensen met een beperking krijgen gratis toegang. We aanvaarden de European Disability Card.  

BABYSPOT

Het Industriemuseum is een erkende babyspot, dat betekent dat:

 • het museum toegankelijk is met een buggy;
 • buggy’s achtergelaten kunnen worden in de vestiaire;
 • er een luiertafel aanwezig is;
 • er een rustig plekje voor borstvoeding is;
 • je babyvoeding kan opwarmen in het museumcafé.

MUSEUMTEKSTEN  

Hieronder kan je de museumteksten in pdf-formaat terugvinden. In het museum is er gratis wifi. Zo kan je de teksten ook raadplegen op je smartphone tijdens je bezoek aan het museum. Voorlopig zijn enkel de belangrijkste, algemene teksten beschikbaar per verdieping beschikbaar.

teksten hoofdtentoonstelling - vijfde verdieping
teksten drukkerijafdeling - vierde verdieping
teksten textielafdeling - derde verdieping 

PLATTEGROND
Download hier de plattegrond per verdieping in pdf-formaat:
textielafdeling - derde verdieping
drukkerijafdeling - vierde verdieping
hoofdtentoonstelling - vijfde verdieping


CONTACT 

Suggesties over de toegankelijkheid? Of wens je extra ondersteuning op het vlak van toegankelijkheid tijdens je bezoek, workshop of evenementen, aarzel niet om onze toegankelijkheidsmedewerker te contacteren: 
Liesa Rutsaert, T 09 323 65 26 of Liesa.Rutsaert@stad.gent

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit