Menu
 
Bezoek de gloednieuwe tentoonstelling 'Drie eeuwen grafische industrie'!

Praktisch

INDUSTRIEMUSEUM

Minnemeers 10
9000 Gent

OPEN

Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag
van 9 tot 17 uur

Weekend, feestdagen en schoolvakanties:
van 10 tot 18 uur

 

GESLOTEN

Op woensdag - ook tijdens schoolvakanties en op feestdagen, behalve in de Gentse Feesten en kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie op 24, 25, 31.12 en 1.1

Nieuws

Verhalen uit de collectie

De revival van de Letterpress

Letterpress is de populaire, Engelse benaming voor de ambachtelijke hoogdruktechniek. Daarbij worden houten of loden drukletters eerst met de hand gezet en dan afgedrukt. De af te drukken stukjes van de drukvorm liggen hoger en worden voorzien van inkt. Vervolgens wordt de drukvorm krachtig tegen het papier geperst, waardoor een afdruk ontstaat. De techniek geeft drukwerk een specifiek karakter: de afdruk laat namelijk een voelbaar reliëf achter in het papier – ‘moet’ in drukkersjargon – en de letters hebben een kraalrand, een wat onregelmatige contour door inkt die bij het aanbrengen op de zijkanten van de drukletter terechtkomt.

Meer lezen
De gasfabrieken van Gent

Op het einde van de 18e eeuw gaan steeds meer wetenschappers zich interesseren voor de samenstelling van de lucht, meer specifiek van gassen. Op 4 juni 1783 laten de gebroeders Montgolfier in Annonay in Frankrijk een met warme lucht gevulde papieren ballon opstijgen. De hertog van Arenberg, in de omgeving van Leuven, is mecenas van kunst en wetenschappen en erg geïnteresseerd in deze experimenten. Hij geeft een drietal professoren van de Leuvense universiteit, waaronder Jan-Pieter Minckelers (1748-1824) de opdracht om na te gaan of brandbare gassen gebruikt kunnen worden om ballons te vullen. Minckelers forceert de doorbraak: tijdens één van zijn experimenten in november 1783 lukt het hem om op basis van steenkoolgas een ballon te laten opstijgen. Daar blijft het niet bij. Hij gebruikt het steenkoolgas ook om zijn leslokalen aan de universiteit te verlichten

Meer lezen
De twijnmolen

De mens heeft altijd al gezocht naar hulpmiddelen om handelingen te vereenvoudigen of zware lasten en taken lichter te maken. Mechanisatie heet dat. Met minder of geen menselijke inspanning wordt er meer geproduceerd, in een kortere tijd, zonder kwaliteitsverlies. Een mooi voorbeeld van mechanisatie is de twijnmolen. Door aan deze molen te draaien doet één arbeider het werk dat anders de inzet vraagt van 47 man. Als de twijnmolen wordt aangesloten op een waterrad, is er zelfs geen mankracht meer nodig.

Meer lezen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit