menu
 
Draag steeds een mondmasker en reserveer vooraf je bezoek. Klik hier en koop je tickets eenvoudig en snel online.

PRAKTISCH

INDUSTRIEMUSEUM

Minnemeers 10
9000 Gent
09 323 65 00

OPEN

Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 9 tot 17 uur

Weekend, feestdagen en schoolvakanties van 10 tot 18 uur

 

GESLOTEN

Op woensdag - ook tijdens schoolvakanties en op feestdagen, behalve tijdens de Gentse Feesten en de kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie op 24, 25, 31 december en 1 januari

NIEUWS

VERHALEN UIT DE COLLECTIE

De revival van de Letterpress

Letterpress is de populaire, Engelse benaming voor de ambachtelijke hoogdruktechniek. Daarbij worden houten of loden drukletters eerst met de hand gezet en dan afgedrukt. De af te drukken stukjes van de drukvorm liggen hoger en worden voorzien van inkt. Vervolgens wordt de drukvorm krachtig tegen het papier geperst, waardoor een afdruk ontstaat. De techniek geeft drukwerk een specifiek karakter: de afdruk laat namelijk een voelbaar reliëf achter in het papier – ‘moet’ in drukkersjargon – en de letters hebben een kraalrand, een wat onregelmatige contour door inkt die bij het aanbrengen op de zijkanten van de drukletter terechtkomt.

meer lezen
De gasfabrieken van Gent

Op het einde van de 18e eeuw gaan steeds meer wetenschappers zich interesseren voor de samenstelling van de lucht, meer specifiek van gassen. Op 4 juni 1783 laten de gebroeders Montgolfier in Annonay in Frankrijk een met warme lucht gevulde papieren ballon opstijgen. De hertog van Arenberg, in de omgeving van Leuven, is mecenas van kunst en wetenschappen en erg geïnteresseerd in deze experimenten. Hij geeft een drietal professoren van de Leuvense universiteit, waaronder Jan-Pieter Minckelers (1748-1824) de opdracht om na te gaan of brandbare gassen gebruikt kunnen worden om ballons te vullen. Minckelers forceert de doorbraak: tijdens één van zijn experimenten in november 1783 lukt het hem om op basis van steenkoolgas een ballon te laten opstijgen. Daar blijft het niet bij. Hij gebruikt het steenkoolgas ook om zijn leslokalen aan de universiteit te verlichten

meer lezen
De twijnmolen

De mens heeft altijd al gezocht naar hulpmiddelen om handelingen te vereenvoudigen of zware lasten en taken lichter te maken. Mechanisatie heet dat. Met minder of geen menselijke inspanning wordt er meer geproduceerd, in een kortere tijd, zonder kwaliteitsverlies. Een mooi voorbeeld van mechanisatie is de twijnmolen. Door aan deze molen te draaien doet één arbeider het werk dat anders de inzet vraagt van 47 man. Als de twijnmolen wordt aangesloten op een waterrad, is er zelfs geen mankracht meer nodig.

meer lezen
Druktechnieken

Drukwerk: we kunnen niet zonder. Al eeuwenlang rollen boeken, affiches en kaartjes van de pers. Steeds sneller, steeds meer. Als drager van kennis, informatie en reclame of als aandenken aan een speciale gelegenheid. Vandaag leven we meer dan ooit in een multimediale wereld. Online advertenties, sociale media, websites: de communicatiemiddelen lijken eindeloos. En toch wordt er ook nu nog heel wat gedrukt.


Drukken is in essentie een middel om tekst en beeld te vermenigvuldigen. Doorheen de eeuwen worden hiervoor verschillende technieken gebruikt. Het uitzicht, de mogelijkheden, de kwaliteit en de snelheid mogen dan wel verschillen van techniek tot techniek. Maar voor elk ervan zijn steeds dezelfde vier basiselementen nodig: de drukvorm die het af te drukken beeld draagt, het te bedrukken materiaal zoals papier, de inkt en de drukkracht of het drukprocédé. In dit artikel maak je achtereenvolgens kennis met hoogdruk, diepdruk, steendruk, offset, zeefdruk en digitale druktechnieken.

meer lezen
Emailleren: een ingenieuze techniek

Het emailleren van metaal is een eeuwenoude techniek. De oudste toepassingen van email of smeltglas zijn vooral decoratief. In de 19e eeuw wint ook het functionele aspect aan belang. De evolutie van de metaalindustrie maakt massaproductie mogelijk. Gietijzer, ijzer of staal worden in de gewenste vorm gegoten of gemodelleerd en krijgen nadien een beschermlaag in email. Tijdens het interbellum piekt de emailindustrie met de verkoop van tienduizenden reclameborden en grote hoeveelheden huisraad.

meer lezen

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit