Menu
 
De drukkerijafdeling is momenteel enkel open op donderdag!

Praktisch

INDUSTRIEMUSEUM

Minnemeers 10
9000 Gent

OPEN

Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag
van 9 tot 17 uur

Weekend, feestdagen en schoolvakanties:
van 10 tot 18 uur

 

GESLOTEN

Op woensdag - ook tijdens schoolvakanties en op feestdagen, behalve in de Gentse Feesten en kerstvakantie

Tijdens de kerstvakantie op 24, 25, 31.12 en 1.1 (uitzonderlijk open op woensdag 26.12.2018 en 2.1.2019)

Nieuws

Verhalen uit de collectie

De revival van de Letterpress

Letterpress is de populaire, Engelse benaming voor de ambachtelijke hoogdruktechniek. Daarbij worden houten of loden drukletters eerst met de hand gezet en dan afgedrukt. De af te drukken stukjes van de drukvorm liggen hoger en worden voorzien van inkt. Vervolgens wordt de drukvorm krachtig tegen het papier geperst, waardoor een afdruk ontstaat. De techniek geeft drukwerk een specifiek karakter: de afdruk laat namelijk een voelbaar reliëf achter in het papier – ‘moet’ in drukkersjargon – en de letters hebben een kraalrand, een wat onregelmatige contour door inkt die bij het aanbrengen op de zijkanten van de drukletter terechtkomt.

Meer lezen
Het museumgebouw

In 1810 slaan een kunstschilder, een herbergier en een vakman de handen in elkaar om een katoenspinnerij te bouwen. Pieter Van Huffel is op dat moment directeur van de Gentse Academie voor Schone Kunsten en ook conservator van het museum. Via familie en relaties van zijn echtgenote verzeilt hij in de wereld van handelaars en fabrikanten. Henry Van Noppen is uitbater van de herberg ‘Het nieuw-gevonden Eyland’ in de Waaistraat. De derde partij heet Louis Daenens en is op dat moment vermoedelijk al actief in de textielnijverheid. 

Meer lezen
De Mule Jenny doorgelicht

Spinnen is het rekken en torsen van vezels om ze om te vormen tot draad. Manueel draadspinnen is enorm tijdrovend. De productie van 10 spinners is begin 18de eeuw amper voldoende om één weefgetouw of wever aan het werk te houden.Vooral in Engeland volgen de pogingen en uitvindingen om het spinnen te mechaniseren elkaar in snel tempo op. 

Meer lezen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf mij uit