menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.

PRAKTISCH

INDUSTRIEMUSEUM

Minnemeers 10
9000 Gent
09 323 65 00

OPEN

Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 9 tot 17 uur

Weekend, feestdagen en schoolvakanties van 10 tot 18 uur

Elke eerste donderdag van de maand open tot 22 uur

 

GESLOTEN

Op woensdag gesloten, maar uitzonderlijk open op woensdag tijdens de herfstvakantie en de eerste week van de kerstvakantie.

Tijdens de kerstvakantie gesloten op 24, 25, 31 december, 1 januari en woensdag 4 januari.

NIEUWS

VERHALEN UIT DE COLLECTIE

Tondelier: twee Gentse iconen in ere hersteld

Middenin de Gentse buurt Rabot ontstaat anno 2021 een volledig nieuw stadsdeel: de Tondelierwijk. Een groene long met ruimte voor wonen, werken, leven en ontspannen. Op diezelfde plek stond ooit een gasfabriek, opgericht door de Compagnie du Gaz de Gand in 1881. Vandaag herinneren twee monumentale gashouders nog aan dat verleden. De twee Gentse iconen zijn in 2020 gerestaureerd en maken deel uit van het nieuwe wijkpark. Het Industriemuseum brengt er het verhaal van de gashouders tot leven met infopanelen, kijkers en de Erfgoedapp. Het museum bewaart de collectie van het voormalige Gasmuseum in Leuven en illustreert met allerhande objecten, foto’s en verhalen de geschiedenis van gasproductie, gasverdeling en het gebruik van gas in de industrie en in het huishouden.

meer lezen
Gastbijdrage door Tina De Gendt: Rabot OR NOT? Zal Tondelier van het Rabot dan toch een buurt maken?

Over dit stuk: Deze gastbijdrage van historica Tina De Gendt kwam tot stand in het kader van ‘De vierkante kilometer’ van het STAM. Voor dit erfgoedproject trekt Tina De Gendt de volgende jaren de superdiverse wijken van de stad af. In elke wijk gaat ze samen met wijkbewoners en wijkkenners (de herinneraars) op zoek naar verborgen stadsgeschiedenissen. Tussen september 2020 en april 2021 was ze in residentie in het Rabot, de fascinerende thuishaven van de gashouders.

 

meer lezen
Kathedralen van de Industrie

Van 24 april tot 26 september 2021 loopt in het Industriemuseum de foto-expo 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie'. De rijke fotocollectie van het Industriemuseum vormt de basis voor deze expo. Fotograaf Alexander Dumarey gaat ermee in dialoog: hij duikt in de collectie, zoekt vele van de plekken opnieuw op en herfotografeert de Gentse textielfabrieken van weleer.

meer lezen
Gentse winkels vroeger en nu

De collectie van het Industriemuseum bevat een omvangrijke fotoreeks met beelden van gevels van Gentse handelszaken, gemaakt door Gustaaf Van Damme in 1983. Ruim 800 ervan zijn winkels. Ze vormen een unieke momentopname die ons heel wat leert over hoe winkels in Gent er begin jaren 1980 uitzagen, welke producten er in de vitrines stonden en welke boodschappen er op winkelgevels te lezen waren.

meer lezen
De elektriciteitscentrale Ham

De Centrale is vandaag bij veel Gentenaren bekend als een bruisend intercultureel muziekcentrum in de Ham. Maar het imposante gebouw draagt ook een boeiende industriële geschiedenis met zich mee. Het maakte ooit deel uit van de oudste nog steeds actieve elektriciteitscentrale van ons land.

meer lezen
Afrikadrukken van de firma Voortman – Texas

De verkoopregisters van de Gentse katoenfabriek Voortman bieden een unieke inkijk in de productie en handel van het bedrijf. Naast de staaltjes bedrukt textiel vermelden de boeken de data van verzending en de namen van handelaren en handelsverenigingen. De registers van de jaren 1870 en 1890 getuigen zo onder meer van een productie specifiek bestemd voor de West-Afrikaanse markt.

meer lezen
Experts aan het woord

Winkelen is zo alledaags dat we maar zelden stilstaan bij de machinerie erachter. Welke weg legt een product af van fabriek tot winkelrek? Welke reclametrucjes nodigen uit tot shoppen? En is levering aan huis wel een nieuw fenomeen? In het kader van de tijdelijke expo Kassa kassa!, die van november 2021 tot en met augustus 2022 in het Industriemuseum te zien was, gaven vijf experten hun genuanceerde en brede kijk op deze thema's.

meer lezen

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit