menu
 
ONTDEK ONS GENTSE FEESTEN-PROGRAMMA

ONTDEK DE COLLECTIE

VERHALEN IN DE KIJKER

Gentse winkel
Gentse winkels vroeger en nu

De collectie van het Industriemuseum bevat een omvangrijke fotoreeks met beelden van gevels van Gentse handelszaken, gemaakt door Gustaaf Van Damme in 1983. Ruim 800 ervan zijn winkels. Ze vormen een unieke momentopname die ons heel wat leert over hoe winkels in Gent er begin jaren 1980 uitzagen, welke producten er in de vitrines stonden en welke boodschappen er op winkelgevels te lezen waren.
meer lezen

Kathedralen van de industrie
Kathedralen van de industrie

In 2021 liep in het Industriemuseum de foto-expo 'Alexander Dumarey. Kathedralen van de industrie'. De rijke fotocollectie van het Industriemuseum vormde de basis voor deze expo. Fotograaf Alexander Dumarey ging ermee in dialoog: hij dook in de collectie, zocht vele van de plekken opnieuw op en herfotografeerde de Gentse textielfabrieken van weleer.
meer lezen

Gashouders
Tondelier: twee Gentse iconen in ere hersteld

Middenin de Gentse buurt Rabot ontstaat anno 2021 een volledig nieuw stadsdeel: de Tondelierwijk. Op diezelfde plek stond ooit een gasfabriek, opgericht door de Compagnie du Gaz de Gand in 1881. Vandaag herinneren twee monumentale gashouders nog aan dat verleden. De twee Gentse iconen zijn in 2020 gerestaureerd en maken deel uit van het nieuwe wijkpark. 
meer lezen                        

Serck
Tweehonderd jaar bouwmeesterschap

In 1789 ontvlucht voorvader Serck het turbulente Frankrijk en vestigt zich als bouwmeester-schrijnwerker in Gent. Het zijn gouden tijden voor de Arteveldestad. De textielindustrie ontwikkelt zich razendsnel en geeft ook impulsen aan Les établissements Serck. Nieuwe fabrieksgebouwen, beluiken en arbeiderswoningen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is het begin van meer dan tweehonderd jaar bouwmeesterschap.

meer lezen
 

meer verhalen ➡️

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit