menu
 
Ontdek het coronaproof aanbod aan bubbelrondleidingen en -workshops om samen met de hele familie of vrienden van te genieten.

TINKER STUDIO

Tinkeren in de Tinker Studio


Het Industriemuseum is meer dan kijken en snuisteren. Het museum leeft en bruist van de activiteiten. En tinkeren is er sinds kort één van. 

In de Tinker Studio kan je samen of alleen iets maken, zonder vaste handleiding. Ga aan de slag met de verschillende materialen en laat je inspireren door de creaties van vorige bezoekers. Op elke eerste zondag van de maand helpen Tinkeraars je op weg en voor scholen of groepen zijn er workshops op maat.  

Er is voor elk wat wils! Inspirerende filmpjes, aanlokkelijke grondstoffen en creaties van andere fantasierijke breinen zorgen ervoor dat je best wel een poosje in de Tinker Studio wil rondhangen.

Wanneer?
De studio is binnen de openingsuren van het museum vrij te bezoeken. 


Op elke eerste zondag van de maand en tijdens evenementen helpen onze enthousiaste ‘huis-tinkeraars’ je bovendien graag op weg. Ze zorgen voor extra begeleiding en brengen tonnen frisse ideeën aan. 

Waar? 

De Tinker Studio vind je in de hoofdtentoonstelling, op de hoogste verdieping van het museum. 

Voor wie?
De Tinker Studio is voor iedereen en voor alle leeftijden.  Individuele bezoekers kunnen in de Tinker Studio terecht tijdens hun bezoek. Voor scholen, bedrijven en andere groepen zijn er op maat gemaakte workshops - niet alleen om de tinkermethodiek van dichtbij te leren kennen, maar zeker ook als originele teambuildingactiviteit! Voel je het al kriebelen? 


Workshop aanvragen? 
Voor scholen, groepen en bedrijven: online reservatieformulier


Tinker wat?!
‘Tinkering’ stamt uit het Engels, maar valt niet zo te eenvoudig te vertalen naar het Nederlands. Prutsen, knutselen of bricoleren komen wellicht het dichtst in de buurt. Het Exploratorium in San-Francisco was in 2009 pionier met de ontwikkeling van een eigen tinkering lab, een ruimte waar bezoekers spelenderwijs kunnen experimenteren met allerlei materialen. Al doende leert men, luidt het welbekende spreekwoord, en dat is dan ook precies waar tinkeren voor staat.

Door zelf aan de slag te gaan, kan je beter begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Bouw je bijvoorbeeld zelf een knikkerbaan, dan vat je waarom een bepaalde hellingsgraad de knikker sneller doet gaan. Haal je een bestaand toestel uiteen, dan kan je met dezelfde principes misschien een nieuw toestel ontwikkelen.

En zo kan tinkeren van alles zijn, of je nu een robotje laat dansen, of papier simpelweg tot een heuse verjaardagskroon omtovert. 

Je leert er met je ogen en met je handen en je leert er van elkaar - maar niet met een theoretische handleiding. De zoektocht is belangrijker dan het resultaat. Tinkeren scherpt op die manier enkele essentiële vaardigheden aan, zoals samenwerken, onderzoeken of probleemoplossend denken. Het eindresultaat van je gesleutel? Dat wordt volledig door jou bepaald, geïnspireerd door de aangeboden gereedschappen en door mede-tinkeraars. Vaak is tinkeren bovendien een vorm van upcycling en worden uit gerecycleerde materialen of voorwerpen nieuwe spullen gecreëerd. 

Het is dus leuk voor groot en klein, jong en oud, wat je afkomst ook mag zijn.  

De Tinker Studio is een realisatie in samenwerking met Tinkervelde van de Arteveldehogeschool.

   Techniek in Tastbare Tools
De Tinker Studio ontstond in het kader van het innovatieve partnerproject 'Techniek in Tastbare Tools', een samenwerking met Arteveldehogeschool en Howest. Met dit project onderzochten we hoe we in een museale context de werking van machines en technieken op een interactieve manier kunnen toelichten. 

Naast de Tinker Studio zijn ook de interactieve hendels bij het thema 'Stoom' een resultaat van deze samenwerking. Bezoekers kunnen hier aan één van de drie hendels draaien en zo - via de principes van kracht en overbrenging - een metaalzaag in werking zetten. 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit