menu
 

EERSTE HULP BIJ PRIKKELS

Tijdens een museumbezoek krijg je prikkels zoals geuren, geluiden, projecties en donkere of felle kleuren in de kamers. Voor sommigen zijn er te weinig, voor anderen te veel. 

PRIKKELMAND

Prikkelmand

Sommige prikkels zijn moeilijk controleerbaar, daarom bieden we een prikkelmand aan. Hierin vind je allerlei tools die je kunnen ondersteunen bij prikkelgevoeligheid. Ze kunnen prikkels opwekken of verminderen. De prikkelmand kan helpen om stress te verminderen.

HOE WERKT HET?

Vraag aan de baliemedewerker naar de prikkelmand. Je mag zelf kiezen welke tools je gebruikt tijdens je bezoek, meerdere meenemen is zeker mogelijk. Je krijgt een zak om je tools in te steken. Na je bezoek geef je alles terug aan de baliemedewerker.

WELKE TOOLS ZITTEN ER IN DE MAND?
 • gehoorbeschermers
 • handschoenen
 • zonnebril 
 • knuffels 
 • stressballen (met verschillende texturen)
 • tangles (met verschillende texturen)
 • fidgetcube
 • houten speelgoedtrein 
VOOR WIE?

De prikkelmand is voor kinderen en volwassenen. Van de zonnebril en handschoenen is er een volwassen- en kinderversie.

RUIKEN, VOELEN, HOREN

In het museum vind je hier en daar symbolen van een oor, oog, neus of hand. Op deze plek kan je zelf prikkels in- en uitschakelen, door al dan niet te luisteren of kijken naar iets, ergens aan te voelen, et cetera.

Luisteren
Voelen

RUSTIGERE MOMENTEN

Op maandag en vrijdag is het rustiger om het museum te bezoeken, behalve tijdens evenementen en andere activiteiten. Raadpleeg hiervoor de agenda

Door de demonstraties aan de weefgetouwen kan het vaak heel luid zijn in het museum. De machines draaien op volgende dagen en uren:
 • maandag: van 9.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 15.00 uur
 • dinsdag: van 9.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.00 uur
 • donderdag: van 9.30 tot 12.00 uur en van 12.30 - 16.00 uur
 • vrijdag: van 9.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 15.00 uur
 • zaterdag / zondag: van 10 tot 13 uur
Wil je 100% zeker zijn dat de machines niet draaien, neem contact op via info@industriemuseum.be of bel 09 323 65 00.

Demonstraties
demonstraties

PRIKKELARME RUIMTE

Het museum beschikt over een time-out-ruimte. Deze ruimte kan je gebruiken als je tijdens het bezoek nood hebt aan een prikkelvrije plek. Voel je je even angstig? Ben je overprikkeld? Of heb je even nood om geen andere personen rondom jou te hebben? Dan kan je daar terecht.

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen zomaar de ruimte in- en uit kan lopen, heb je een toegangsbadge nodig. Spreek hiervoor de onthaalmedewerker of een bewakingsagent aan. Zij geven jou graag toegang tot de ruimte.

In de prikkelarme ruimte staat een bed met kussens. Je vindt er ook fidget toys, een verzwaringsdeken, kleurplaten en knuffels.

De ruimte bevindt zich op de tweede verdieping naast de traphal. Het is dus wel mogelijk dat je voorbijgaande bezoekers hoort. 

AANGEPASTE ACTIVITEIT

Wil je met een groep een rondleiding of workshop volgen, maar wil je zeker zijn dat het niet te druk is op de afdeling? Dan bekijken we graag in samenspraak de mogelijkheden om op het moment van je bezoek geen andere groepen in te plannen op dezelfde museumverdieping. Neem voor meer informatie contact op de met de toegankelijkheidsmedewerker van het Industriemuseum: Liesa Rutsaert, 0485 54 19 37 of liesa.rutsaert@stad.gent.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit