menu
 
Ontdek de nieuwe tijdelijke expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out

ETWIE

ETWIE is het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, dat sinds 1 januari 2018 deel uitmaakt van het Industriemuseum. In Vlaanderen en Brussel zijn duizenden mensen begaan met dit erfgoed als vrijwilliger, in een museum, aan een universiteit… ETWIE wil al deze mensen samenbrengen, stimuleren en begeleiden. Dit gebeurt door een netwerk uit te bouwen, waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat. Op die manier creëren we een sterke en herkenbare sector voor heel Vlaanderen en dragen we zorg voor de sporen van ons industrieel verleden! 

De kennisbank is het centrale instrument waarin we alle relevante informatie over het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed (TWIE) verzamelen. Ben je op zoek naar meer informatie over musea of privé-verzamelaars? Wil je weten welk technisch erfgoed voor jouw gemeente van belang is? Of ben je benieuwd naar de werking van oude machines? Snuister dan zeker eens in onze kennisbank, die bovendien een lopende bibliografie bevat met ongeveer 9.000 referenties die handelen over de geschiedenis en het erfgoed van techniek, wetenschap en industrie. 

De focus van de werking ligt op het roerend en immaterieel erfgoed. We willen dit erfgoed promoten via de media, aanzetten geven tot verder onderzoek rond relevante thema’s en samenwerken met andere sectoren zoals onderwijs en toerisme. Bovendien willen we het immaterieel erfgoed ‘borgen’, of ervoor zorgen dat specifieke vaardigheden om technieken te beoefenen niet verloren gaan. Ze zijn immers meestal het resultaat van een jarenlange opgebouwde praktische expertise. 

ETWIE is actief in Vlaanderen en Brussel, maar we proberen ook aan te sluiten bij internationale netwerken om de uitstraling van ons erfgoed te vergroten.  

ACTIVITEITENKALENDER

Op zoek naar een leuke activiteit rond Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed? Neem dan een kijkje in de online agenda van ETWIE. 

Ga naar de kalender

KENNISBANK

In de kennisbank ga je op zoek naar actoren (bijvoorbeeld musea, collecties, vakmannen, experts, onderzoekers, organisaties...) en thema's (bijvoorbeeld houtbewerking, stoom...). Of je gaat zelf op verkenning via de themalijst of per gemeente. 

De kennisbank ontsluit ook een uitgebreide bibliografie, die wordt onderhouden in samenwerking met het Industriemuseum.

Ga naar de kennisbank

WERKING

De werking van ETWIE is gebaseerd op drie pijlers: netwerking, makelaardij en immateriële expertise over TWIE (Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed) 

Meer over de werking 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit