menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.

Zeldzame letterzetmachine Industriemuseum erkend als 'inspirerend voorbeeld'

13/01/2021

Het Industriemuseum werd opgenomen in de lijst van inspirerende voorbeelden rond het bewaren van immaterieel erfgoed. Het museum kreeg de erkenning van Vlaanderen omdat het er alles aan doet om een zeldzame grafische techniek - de Monotype - in ere te houden.

Kennis bewaren

Elk jaar kiest de Vlaamse regering acht initiatieven voor 'het register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed'. Het Industriemuseum is dit jaar een van de laureaten met het onderzoek naar de werking van de Monotype. Die letterzetmachine werd tot de jaren 80 gebruikt in drukkerijen in heel het land. Nieuwe technieken en de komst van de computer zorgden er echter voor dat de zettechniek tegen het eind van de 20ste eeuw zo goed als volledig verdween. De meeste toestellen belandden op de schroothoop. Om te vermijden dat het gebruik van de Monotype verloren zou gaan, zette het Industriemuseum daarom een project op.

Uitwisseling

Er volgde een uitwisseling met de weinige musea die ook zo'n Monotype in het bezit hebben: het Maison de l’Imprimerie in het Waalse Thuin en de Imprimerie Nationale in Douai in Frankrijk. Er werd ook een film gemaakt die documenteert hoe een vrijwilliger met de Monotype werkt, aangezien er nauwelijks letterzetters overblijven die weten hoe ze de machine kunnen bedienen. Ook het gebrek aan wisselstukken en ponspapier is een probleem.

"Dit is een mooie erkenning voor het Industriemuseum, wiens vrijwilligers met hart en ziel de historische machines demonstreren aan het publiek en ze ook aan de praat houden. Zelfs vandaag is het Industriemuseum nog op zoek naar wisselstukken om de Gentse Monotype opnieuw aan de praat te krijgen. Wie weet duikt er op een dag nog zo'n machine op en liggen de zorgen om wisselstukken achter ons."
- Sami Souguir, schepen van Cultuur

De commissie loofde in het bijzonder de laagdrempelige doelgroepenwerking van het Industriemuseum, dat het jaar rond inzet op een uitgebreid publieksaanbod, gaande van drukworkshops voor scholen of bedrijven tot gratis evenementen zoals een Drukfestival en gespecialiseerde masterclasses voor grafische opleidingen.

Clement aan de Monotype

Vrijwilliger Clement aan de Monotype in het Industriemuseum (c) Corlazzzoli

Monotype
Monotype

Binnenzicht van drukkerij De Mont in Ninove (c) Rik Daze

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit