menu
 

Design Fest Gent: Be Wild, Act & Change!

17/02/2022
22/04 - 01/05/2022 - Tiendaags designfestival in de Gentse binnenstad.

Be Wild, Act & Change. In april barst Design Fest Gent los, een nieuw tweejaarlijks 10-daags festival dat ruimte biedt aan ontwerpers om grensverleggende ideeën te presenteren. Met een focus op duurzaamheid in al haar facetten wil Design Fest de bezoekers en bewoners van Gent niet alleen inspireren, maar ook uitdagen en aanzetten tot dialoog.

Design Fest Gent toont wat design kan (en ja, ook moet) zijn: onderzoekend, experimenteel en activistisch. Het festival stimuleert creativiteit en wordt een matchmaker voor nieuwe samenwerkingen tussen ontwerpers, kennisinstellingen, organisaties en de industrie. De handen worden in elkaar geslagen, want design is zoveel meer dan het maken van objecten. Bovendien wil Design Fest niet enkel presenteren, maar ook inzetten op creatie, beleving, ontmoeting, stimulering en verwondering.

Een uitgebreide waaier aan installaties, workshops en lezingen wordt gebundeld in drie inhoudelijke clusters: Look Back, Move Forward en Do Care. Look Back toont projecten waarin ambacht, traditie en nieuwe technologie samenkomen. Move Forward focust op hybride samenwerkingen tussen wetenschap, design en technologie met de natuur als blauwdruk. Do Care bundelt ontwerpen met een maatschappelijke impact.

Design Fest Gent palmt de Gentse binnenstad in. Enkele locaties op het programma:

  • Design Museum Gent: het leeggemaakte museum toont designprojecten, brengt lezingen, workshops, demonstraties, een designkinderopvang, partnerprojecten en nog veel meer.
  • Industriemuseum: textiel in al zijn vormen staat hier centraal
  • DaDa Chapel: hedendaagse kunstinstallaties met Peter De Cupere en Maarten Vanden Eynde
  • S.M.A.K.: Soulhacker installatie & performances CREW | Eric Joris
  • De Wilde Route: een parcours langs een 15-tal Gentse designwinkels waar jonge ontwerpers aan de slag gaan met de onverkochte stock van de winkels
  • Gallery Tatjana Pieters, Gallery Casa Argentaurum, Kiosk Gallery en Gallery Atelier Ecru tonen hedendaagse kunst en design aansluitend aan de DFG-thema’s
  • MIRY Concertzaal van KASK & Conservatorium: plaats voor de grotere lezingen, met onder andere de openingslezing van Reon Brand.

Benieuwd naar de eerste lichting blikvangers?

Laat je verder inspireren via volgende link.

Het volledige programma wordt de komende weken bekendgemaakt op
www.designfestgent.be.

Het festival toont een unieke selectie van bestaande projecten en nieuwe creatie-opdrachten. Die werden geselecteerd onder de curatoriële leiding van Siegrid Demyttenaere en in nauwe dialoog met de festivalpartners en zes co-curatoren Christel De Maeyer, Nathalie Goethals, Heleen Sintobin, Unfold: Claire Warnier en Dries Verbruggen, Bram Vanderbeke en Sep Verboom.

Design Fest Gent is een samenwerking tussen Design Museum Gent, Artevelde Hogeschool, Flanders DC, Industriemuseum, KASK & Conservatorium / HOGENT en Howest, KU Leuven Faculteit Architectuur, Luca | School of Arts, Ministry of Makers en Universiteit Gent.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit