menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.

ARTIESTEN BESCHILDEREN NUTSKASTJES VOOR HET INDUSTRIEMUSEUM

17/03/2022

Op donderdag 17 maart starten heel wat artiesten met het beschilderen van tien nutskastjes in de buurt van het Gentse Industriemuseum. Elk werk is geïnspireerd op één van de deelcollecties die het museum verzamelt: licht, elektriciteit en energie. De artiesten aan het werk zijn Sarah Yu Zeebroek, Jango Jim, Toykyo, Gijs Vanhee, Emmeline Geiregat, Bart Spitaels, Jana Vasiljević, Simon Mannaerts en Marion Beeck en Lindert Steegen. In mei* zijn alle werken klaar en wordt de wandelkaart 'Van stroom tot streetart' gelanceerd.

Foto's: Martin Corlazzoli

Het kleurrijke project buiten de museummuren is een nauwe samenwerking tussen het Industriemuseum en Cultuur Gent, cultuurdienst van de Stad Gent. Het project sluit naadloos aan op de focus van Cultuur Gent op kunst in de publieke ruimte en street art, die het werk van gerenommeerde artiesten tot bij een breder publiek brengen. Op donderdag 17 maart start een eerste lading artiesten met het beschilderen van nutskastjes in de straten tussen het Industriemuseum, Dok Noord, de Oude Dokken en de Sleepstraat. Schepen van Cultuur Sami Souguir:

Onze straten staan vol met nutskasten en laat ons eerlijk zijn, die zien er niet altijd even fraai uit. Dit project geeft artiesten de kans om hun werk te tonen, de stad te verfraaien en tegelijkertijd de collectie van het Industriemuseum naar een groot publiek te brengen.

Als inspiratie voor de uiteindelijke werken, doken de artiesten namelijk in de museumcollectie rond licht, elektriciteit en energie. Emmeline Geiregat, Gents illustrator, werd voornamelijk aangesproken door oude reclameaffiches uit de collectie:

Uit de affiches die nieuwe technologie promoten, kan je afleiden dat dingen die we vandaag vanzelfsprekend vinden, zoals je lief opbellen, naar de radio luisteren, het licht aansteken … ongetwijfeld magisch waren voor mensen die er net mee in aanraking kwamen.

Ook Antwerps kunstenaar Simon Mannaerts was vooral aangetrokken tot de vintage reclameposters uit de museumcollectie:

Dergelijke oude reclameborden inspireren me al altijd omwille van hun vormgeving, kleurschema’s en zo voort. Ook de vele gloeilampen waren een bron van inspiratie.
EXTRA MUROS

Het Industriemuseum is alvast blij met het extra muros project. Elke collectie zo ruim mogelijk delen met het brede publiek behoort tot de opdracht van elk museum. Buiten de museummuren treden is daar een mooi voorbeeld van, meent directeur Ann Van Nieuwenhuyse:

Duizenden van onze collectiestukken liggen opgeborgen in depots. Wat je vandaag in het Industriemuseum te zien krijgt, is dus slechts een fractie van wat we in huis hebben. Tijdelijke expo’s halen regelmatig stukken van onder het stof, maar ook een artistiek project als dit geeft ons een extra kans om aandacht te vestigen op onze verzameling achter de schermen.
Alle beschilderde nutskastjes bevinden zich in de buurt tussen het Industriemuseum en de Oude Dokken. Zo legt het project niet enkel de link tussen erfgoed en kunst, maar het kunstparcours verbindt ook de oude binnenstad met een nieuw stadsdeel. Het thema licht, elektriciteit en energie is ook nauw verbonden met de buurt. Daar bevindt zich cultuur- en ontmoetingsplek De Centrale – ooit onderdeel van de nog actieve centrale daar – en ook de allereerste elektriciteitscentrale van Gent bevond zich ooit in de Bomastraat.
ARTIESTEN

Toykyo, Gijs Vanhee, Emmeline Geiregat, Bart Spitaels, Simon Mannaerts en Marion Beeck gaan op 17 maart al aan de slag. Sarah Yu Zeebroek, Jana Vasiljević, Jango Jim en Lindert Steegen zullen het project op 25 en 30 mei afronden. Op 31 mei zal de wandelkaart 'Van stroom tot streetart' beschikbaar zijn die alle nutskastjes aan elkaar knoopt. Dat wandelplan kan je aan het museumonthaal van het Industriemuseum en bij Visit Gent oppikken.

LOCATIES

Dit zijn de locaties van de tien nutskastjes die een artistieke make-over krijgen: Godshuishammeke (aan nr. 2), Stapelplein (tegenover nr. 1-25), Nieuwland (aan nr. 1), Kongostraat (aan nr. 7), Keizer Leopoldstraat (tegenover nr. 64), Minnemeers 10 (aan het Industriemuseum) en vier keer in de Ham (aan nr. 1, nr. 68, nr. 221 en aan De Centrale).

* Vanaf 31 mei kan je de wandelkaart oppikken aan het museumonthaal van het Industriemuseum of bij Visit Gent op het Veerleplein. De kaart is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Opgelet, de laatste artiesten zullen schilderen op 25 en 30 mei. Mochten de weergoden op dat moment roet in het eten strooien, dan kan het zijn dat sommige nutskastjes nog niet helemaal afgewerkt zijn :-).

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit