menu
 
Coming soon: Museumnacht

GRAAG GIDS // ANNEMIE

13/03/2023

Annemie Stautemas gidst ondertussen al een ruim acht jaar in het Industriemuseum. Dringend tijd om er even een tas koffie bij te halen en haar aan de tand te voelen over het gidsen in het museum. We spreken af in Bar Baudelo, na een gidsbeurt.

Dag Annemie! Vertel eens, hoe ben je in het Industriemuseum terechtgekomen? 

"Ik ben als gids gestart in het Design Museum Gent. Daar vertelden ze me dat ze in het Industriemuseum een gids zochten voor Franstalige rondleidingen. Ik dacht: waarom niet? Later kwamen daar dan ook Nederlandstalige opdrachten bij. Ik heb ook ooit in de textielhandel gezeten, dus een basiskennis van stoffen en productie had ik al. Dat is natuurlijk mooi meegenomen in een museum waar er een hele verdieping aan textiel is gewijd." 

Werk je in het dagelijkse leven nog altijd met textiel? 

"Een pak minder. Ik ben nu gids, voornamelijk. Ik geef ook nog Nederlandse les en ben ook bezig met het leren van Italiaans. Maar voornamelijk ben ik gids, al een jaar of acht intussen. Ik gids in het Gravensteen, Design Museum Gent, de Sint-Pietersabdij en hier in het Industriemuseum. Ik gids geregeld, maar opdrachten komen wisselvallig binnen. Als de scholen vakantie hebben, valt het gidsen vaak ook wat stil omdat er een pak minder groepen zijn die begeleid moeten worden. Verder heb ik een diploma kunstgeschiedenis - handig als achtergrond voor een gids! Maar kennis alleen is niet genoeg, natuurlijk. Je moet mensen kunnen meenemen in je verhaal. Zeker bij kinderen! Je moet in hun fantasiewereld kunnen stappen. Dat vind ik een van de leukste aspecten aan gidsen: je kan mensen verrassen, boeien, iets bijleren ... Zolang je maar een goed verhaal vertelt. Gidsen is niet zomaar droog informatie overbrengen; het is entertainen." 

Is dat je favoriete aspect aan het gidsen of heb je een andere favoriete Industriemuseumherinnering?  

"Oei, moet ik er één kiezen? Dat wordt moeilijk! Ooit heb ik meegemaakt dat een klein jongetje kwam zeggen: ‘Mevrouw, het was heel fijn u te mogen ontmoeten’. Zo formeel, dat was alvast heel schattig en vertederend. Ik vind het wel moeilijk om een echt favoriet moment uit te zoeken. Als gids heb je elke keer een nieuwe groep, dat houdt de spanning erin en dat is leuk! Ik vind de afwisseling fijn en uitdagend. Je weet nooit wat je kan verwachten. Een groep kleinere kindjes kan zo veel voldoening geven, of net heel slopend zijn! (lacht) Als gids kom je vanalles tegen. Je komt met veel verschillende soorten mensen in contact en dat is heel fijn. Je leert voortdurend nieuwe mensen kennen, in de groepen bezoekers of onderling bij de gidsen. Afwisseling in setting, mensen, groepen en materie zou voor veel mensen misschien chaos betekenen. Ik vind het net deel van de fun!"

Foto: Martin Corlazzoli

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit