menu
 
ONTDEK ONS GENTSE FEESTEN-PROGRAMMA

FIETS- EN WANDELROUTES

Het Industriemuseum ontwikkelde de voorbije jaren verschillende fiets- en wandelroutes in Gent, die inzoomen op verschillende facetten van industrieel erfgoed.

Sporen van industrieel Gent
WANDELROUTE 'SPOREN VAN INDUSTRIEEL GENT'

Slechts weinig mensen kunnen zich het Gent van honderd jaar geleden inbeelden, vol rokende fabrieksschoorstenen en dichtbevolkte beluiken. Die bloeiende industriestad van toen laat ons vandaag kennismaken met enkele erfgoedpareltjes. Wist je bijvoorbeeld dat het huidige NEST ooit een station was? Het Gravensteen een katoenspinnerij? Het Kruidvat in de Veldstraat een heuse bioscoop? En de huidige A.M. Club een elektrisch onderstation? Hoog tijd om eens vaker om je heen of omhoog te kijken en fier terug te blikken op het roemrijke industriële verleden van de stad. 

Gratis wandelkaart, verkrijgbaar in het Industriemuseum en Visit Gent. 
GPX | PDF | RouteYou

Filature Nouvelle Orléans
FIETSROUTE 'KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE'

Industrieel erfgoed is hip. Fabrieksgebouwen, ketelhuizen, machinekamers en loodsen krijgen vandaag nieuwe bestemmingen. Ondanks de succesverhalen verdwijnen nog steeds heel wat gebouwen onder de sloophamer. Het beschermen van industriële sites ligt vaak gevoeliger en moeilijker dan kerken, kastelen of burgerhuizen. Met 'Kathedralen van de industrie' ontwikkelde het Industriemuseum een gloednieuwe fietsroute langs deze kolossale parels uit het roemrijke Gentse textielverleden, met extra achtergrondinformatie beschikbaar via de Erfgoedapp.

Gratis fietskaart, verkrijgbaar in het Industriemuseum en Visit Gent. 
GPX (korte route) | GPX (lange route) | PDF | RouteYou | Erfgoedapp

Van stroom tot streetart
WANDELROUTE 'VAN STROOM TOT STREETART'

Dankzij een creatieve samenwerking tussen Cultuur Gent en het Industriemuseum werden tien grauwe nutskastjes in de buurt van het museum omgetoverd tot kleurrijke pareltjes. Deze wandelroute verbindt de tien plekken met elkaar. Het thema van elk kunstwerk? Licht, elektriciteit en energie. Niet toevallig, want energie speelt al decennialang een grote rol hier aan de overkant van de Leie. Alle artiesten haalden hun inspiratie rechtstreeks uit affiches, objecten en foto’s uit de collectie van het Industriemuseum. 

Gratis wandelkaart, verkrijgbaar in het Industriemuseum en Visit Gent.
GPXPDF | RouteYou

WANDELROUTE 'OP BEZOEK IN DE OUDE HAVENDOKKEN'

In samenwerking met de Stad Gent maakte het Industriemuseum een wandelroute door de oude havendokken. Tot diep in de 20e eeuw was deze plek de tweede thuis van schippers, dokwerkers, kraanbestuurders en scheepsbouwers; onmisbare radertjes die de Gentse haven dag en nacht lieten draaien. Vandaag is de rust er teruggekeerd. Er bleef een uniek havenlandschap achter, bomvol relicten van de maritieme bedrijvigheid. 

Deze wandelroute neemt je mee langs de vroegere kaaien, laad- en loskades, pakhuizen, art-nouveauparels, havenkranen, industriële relicten en de nieuwe ontwikkelingen. De wandeling loodst je naar het Handels- en Houtdok en een (optionele) extra lus van 2,5 kilometer voert je door het grootste beschermde stadsgezicht van Gent; de Voorhaven. 

Gratis wandelkaart, verkrijgbaar in het Industriemuseum en Visit Gent.
PDF l GPX (10km) l GPX (7km) 


blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF