menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan is het museum open tot 22 uur.
 

ERFGOEDDAG

21/04/2024 10:00 - 18:00

meer info

Wat: Erfgoeddag

Wanneer: zondag 21 april 2024

Waar: Industriemuseum

Prijs: gratis

Inschrijvingen: reserveer je plekje voor de instaprondleiding of wandeling vooraf via onze online ticketshop.

Voor een gewoon museumbezoek hoef je niet te reserveren.

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

meer algemene praktische info

THUIS

Op zondag 21 april schotelen we jullie, net als vele andere culturele en erfgoedorganisaties, weer een boeiende Erfgoeddag voor.  

Dit jaar staat alles in het teken van het thema 'Thuis'. Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Zoek het samen met ons uit tijdens de minitalks, ga mee op stap langs fabrieken en beluiken of laat je onderdompelen in onze expo Ferro non Ferro.

Opgelet, de wandeling 'Langs fabrieken en beluiken' en de rondleiding in de expo 'FERRO NON FERRO' op Erfgoeddag zijn volzet. Je kan wel nog luisteren naar de mini-talks of het museum (gratis) op eigen houtje bezoeken.

Wil je toch graag een wandeling of rondleiding meevolgen, schrijf je dan in op de nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van nieuwe gidstours.

MINITALKS
THUIS IN CONGO
Nestel je in een gezellige zetel voor drie inspirerende minitalks verspreid in het museum. 

Over het koloniale verleden is al veel gezegd en geschreven. Toch zijn de Belgisch-Congolese handelsrelaties nog grotendeels onontgonnen terrein. Objecten, foto’s en verhalen doorheen het museum leggen stukjes van die beladen geschiedenis bloot. Op Erfgoeddag zetten we die collectiestukken in de kijker en laten we verschillende stemmen aan het woord.  
De sprekers zijn elk op hun manier thuis in Congo.

Robrecht Declercq is historicus aan de UGent en neemt je mee doorheen de geschiedenis van de koperindustrie, het belangrijkste koloniale exportproduct. Lucie Kaisala heeft met TAMU Fashion haar eigen modelabel. Ze laat zich inspireren door Afrikaanse prints, maar stelt ook kritische vragen bij hun productieproces. De vader van Pierre Van Cleven trok in 1949 met zijn gezin naar Matadi om er te werken voor havenbedrijf OTRACO. Pierre dompelt je onder in zijn kindertijd in Congo.


Tijdstip

Elke mini-talk wordt drie keer herhaald tussen 14u en 17u30:
- Pierre: 14u // 15u // 16u
- Lucie: 14u20 // 15u20 // 16u20
- Robrecht: 14u40 // 15u40 // 16u40
Reservaties: geen reservatie nodig

Foto's: Pierre tijdens zijn kindertijd in Congo

WANDELING
LANGS FABRIEKEN EN BELUIKEN (volzet)

Tijdens de wandeling ‘Langs fabrieken en beluiken’ maak je kennis met de sterke industrialisatie in de Gentse 19e-eeuwse gordel. Een gids neemt je mee doorheen de straten rondom het Industriemuseum. Onderweg maak je o.a. kennis met de restanten van textielfabrieken en de bleekweide van de Minnemeers. Speciaal voor Erfgoeddag staat de gids extra stil bij de beluiken en de arbeiderswoningen. Net zoals vele andere industriesteden kent Gent vanaf de 19e eeuw verschillende overbevolkte en onhygiënische arbeidersbuurten, met duizenden kleine beluikhuisjes. Wandel mee en ontdek de bijna letterlijk verborgen geschiedenis van het wonen en het leven als fabrieksarbeider in Gent.

Tijdstip: 10.15 tot 12.15 uur
Start- en eindpunt: Industriemuseum
Afstand: 5,1km
Reservaties: via onze online ticketshop

Foto van een beluik in de Rodelijvekensstraat door Eric Jansen. Collectie Industriemuseum

INSTAPRONDLEIDING
EXPO FERRO NON FERRO (volzet)

Op Erfgoeddag kan je de expo bezoeken samen met een gids. Je komt alles te weten over grondstoffen, metaaltechnieken, het beroep van de metaalarbeider én je kan zelf aan de slag in het metaalatelier. Er is ook een demonstratie voorzien door een ervaren metaalbewerker.  

Tijdstip: 10.30 tot 12.00 uur
Reservaties: via onze online ticketshop

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit