menu
 
COMING SOON // EXPO PLASTIC FANTASTIC?
De bakelietcollectie van Romain Berteloot
download

Hoger resolutiebeeld nodig? Neem contact op met de bibliotheek.

deel op social media

De bakelietcollectie van Romain Berteloot

Zoals heel wat zielsgenoten kon Romain Berteloot het verzamelen niet laten. Zijn grote passie was bakeliet. Was het de functionaliteit of de esthetiek ervan die hem triggerde en maakte dat hij in de vroege ochtend door weer en wind naar de rommelmarkt aan Sint-Jacobs trok, in de hoop er dat ene uitzonderlijke stuk te vinden? “Papa kwam altijd wel met iets thuis”, vertelt zijn dochter Nannou. Het “iets” is zeker niet niets, maar welgeteld 378 stuks, samen een uitzonderlijke collectie bakelieten voorwerpen. In 2015 ontving het Industriemuseum met dank aan wijlen architect Romain Berteloot (1946-2011) en zijn familie deze waardevolle collectie als schenking.

Afkomstig uit Ledegem, West-Vlaanderen studeert Romain Berteloot architectuur aan het Sint-Lucasinstituut in Gent. Hier doet hij ervaring op onder leiding van gerenommeerde professoren. Vanaf 1985 runt hij zijn eigen bureau Ro Berteloot in de Sint-Pietersnieuwsstraat 109 in Gent.

Berteloot reist de wereld rond en ontwerpt nieuwbouw tot in Beijing. Restauratie en renovatie lopen steeds als een rode draad door zijn werk. Verknocht als hij is aan Gent, zet hij zich in om de stad te herwaarderen na het stedenbouwkundige debacle dat de jaren 1960 en 1970 typeerde. Zijn belangrijkste restauraties worden het feestlokaal De Vooruit, het zwembad Van Eyck en het Toreken. 

Tussen 1976 en 2006 geeft Romain Berteloot binnen het postgraduaat Monumenten en Landschapszorg in Antwerpen actief zijn kennis door aan jonge architecten. Herbestemming met respect voor het bestaande is voor hem primordiaal. Hij gebruikt daarbij hedendaagse restauratietechnieken. Zijn inzet wordt in 2003 bekroond met de European Cultural Heritage Award en in 2008 met de ICSC European Shopping Centre Award.  

Verhalen uit de collectie

De zoektocht naar een...
Industrialisatie, massaproductie en een toenemende consumptie doen in de tweede helft van de 19e eeuw de interesse...
lees meer
Leo Baekeland: Van...
Leo Hendricus Arthur Baekeland wordt in 1863 in Gent geboren. Dankzij zijn goede leerprestaties ontvangt hij in 1877...
lees meer
Het productieproces van...
Uit fenol en formaldehyde wordt in een luchtdicht milieu een hars gevormd dat na afkoeling tot poeder vermalen...
lees meer
Talloze toepassingen van...
Het grootste succes van bakeliet situeert zich tussen 1925 en 1950. Leo Baekeland zelf noemt het terecht “het...
lees meer

Meer uit deze collectie...

blijf op de hoogte

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF