menu
 
0:00 | 0:00
download
download
Hogere resolutie nodig? Neem contact met de bibliotheek.
deel op social media

Interview met Roger Baetens over de textielindustrie

Beluister een fragment uit het interview met Roger, waarin hij het proces toelicht om een ontwerp om te zetten in rollen voor de roldrukmachine. Dit fragment maakt deel uit van een uitgebreid interview met Roger Baetens over zijn werk in de textieldrukkerij van 1951 tot 1996 in het kader van de vernieuwde textielafdeling.

 


 

Roger Baetens (°1936-2021) is 15 jaar wanneer hij aan de slag gaat in het textielveredelingsbedrijf Teintures et Apprêts de l'Escaut (TAE) in Destelbergen. Omdat zijn vader ziek wordt, moet Roger voor het gezinsinkomen zorgen. Hij komt eerst terecht op de afdeling waar velours of ribfluweel wordt afgewerkt en vervolgens in de ververij. Tegelijk gaat hij ’s avonds lessen scheikunde volgen in de nijverheidsschool aan de Lindenlei.

 

Na een paar jaar, rond 1953, wordt hij overgeplaatst naar het laboratorium van de textieldrukkerij. Daar wordt dan ploegenarbeid ingevoerd omdat er zoveel werk was om textiel te bedrukken voor Congo. Het labo van de drukkerij zal voor de rest van zijn carrière het actieterrein van Roger vormen. Hij bekwaamt zich er in de wereld van de kleurstoffen en drukpasta’s en ziet verschillende technologische evoluties de revue passeren. Hij leert de verschillende textieldrukmachines kennen als zijn broekzak en volgt de innovaties op de voet, van roldruk en zeefdruk tot rotatiedruk.

 

De laatste 10 jaar van zijn carrière brengt hij door in UCO Laarne, na de verhuis van de drukkerij uit Destelbergen. Hoewel die verhuis niet naar de zin van Roger is, beleeft hij er nog boeiende jaren. De jaren voor zijn pensioen in 1996 mag hij besteden aan het onderzoeken en uitproberen van allerlei nieuwigheden. Zo blijft hij tot op het laatste moment bij met de nieuwste technieken en kan hij zijn ruime ervaring maximaal inzetten.

 

 

Textieldrukmachine in UCO TAE te Destelbergen, 2de helft 20e eeuw. Collectie Industriemuseum, F02602.

Verhalen uit de collectie

Afrikadrukken van de firma...
De verkoopregisters van de Gentse katoenfabriek Voortman bieden een unieke inkijk in de productie en handel van het...
lees meer
Afrikadrukken van TAE en UCO
De collectie van het Industriemuseum bevat een uitgebreide reeks Afrikadrukken geproduceerd rond de jaren 1950 door...
lees meer

Meer uit deze collectie...

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit