menu
 
ONTDEK ONS GENTSE FEESTEN-PROGRAMMA

DIGITAAL WEVEN MET DE TC2

OVER HET TOESTEL

Een aanwinst op de textielafdeling is de TC2, die het Industriemuseum aankocht bij Tronrud Engineering in Noorwegen. De TC2 is een modern weefgetouw. De machine vormt een waardevolle aanvulling voor de museumcollectie en is helemaal geknipt om experimenten op uit te voeren.

Studenten, kunstenaars of liefhebbers kloppen namelijk geregeld aan bij het museum om op de weefgetouwen te experimenteren. Maar de historische weefmachines zijn niet geschikt voor snelle aanpassingen of experimenten. Het vraagt immers veel tijd om ze voor te bereiden. Dergelijke oude getouwen zijn bedoeld voor langdurige productie van één – relatief eenvoudig – product. Ze verrichten onuitputtelijk kilometerwerk tegen hoge snelheid. Je kan ze moeilijk aanpassen voor een probeersel van vijf meter … Bij de TC2 lukt dit wel. Het getouw wordt daarom door heel diverse gebruikers aangeschaft: scholen, onderzoeksinstituten en universiteiten, kunstenaars en ontwerpers. En dus ook het Industriemuseum.  

De TC2 is een digitaal programmeerbaar jacquardgetouw. De kettingdraden worden via een computergestuurde, pneumatische werking elk afzonderlijk aangestuurd. In de industrie hebben dergelijke digitale machines elk hun eigen programma om patronen te creëren. Het voordeel van de TC2 is dat ook ontwerpen in Adobe Photoshop mogelijk zijn. Dit verhoogt de toegankelijkheid voor mensen die prototypes willen ontwerpen of iets willen uitproberen. De inslagdraden door de kettingdraden heen weven gebeurt niet automatisch maar manueel, waardoor je sneller kan ingrijpen in het creatieve proces.

Het exemplaar in het Industriemuseum heeft een variabele weefbreedte van 36,5 tot 145 cm. Momenteel beschikt het getouw over 2.640 kettingdraden. In de toekomst is er de mogelijkheid om de TC2 uit te breiden tot 10.560 kettingdraden, voor veel fijnere weefsels met nóg meer detail.

TC2
TC2

WEVEN MET DE TC2

TECHNISCHE INFORMATIE
 Weefbreedte  140 cm
 Garendikte ketting  30/2 Ne Katoen
 Kettingdichtheid  18dr/cm
 Rietnummer  10/90 1486 mm
 Doorhaling in het riet  2 draden per riettand
 Aantal kettingdraden  2.520
 Kleur ketting  ecru
 Inslaggarens  Liefst eigen inslaggaren voorzien. Er is eventueel een beperkt aanbod aan garens in het museum dat je kan gebruiken tegen betaling.
 Maximum aantal kleuren inslag  3 (meer kan ook, enkel na onderling overleg)

Je kan via Adobe Photoshop (of een ander grafisch programma) je te weven afbeelding omzetten in bindingen. Dit bestand wordt daarna geüpload in het programma van de TC2. Het museum heeft een beperkte bindingenbibliotheek beschikbaar waar je gebruik van kan maken om je ontwerp verder af te werken.  

Een collega van het weefatelier ondersteunt je bij het overzetten van je ontwerp naar het TC2 programma. Ook bij vragen, breuken of andere problemen aan het getouw kan je bij hem terecht. 


Change container width

naar boven ⬆️

WIE KAN GEBRUIK MAKEN VAN DE TC2?
Om op de TC2 te kunnen werken, is weefervaring vereist. Studenten, ontwerpers, kunstenaars … kunnen weeftijd huren aan de TC2. Hiervoor dien je aan volgende voorwaarden te voldoen:
 • Je hebt een basiskennis van (digitaal) weven.
 • Je kan zelf een weefklaar ontwerp maken in Adobe Photoshop om daarna om te zetten in het softwareprogramma van de TC2.
 • Je hebt een basiskennis over bindingsleer.
 • Je kan zelfstandig werken aan het getouw.
WANNEER KAN JE GEBRUIK MAKEN VAN DE TC2?

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tijdens de openingsuren van het museum, telkens van 9 tot 17 uur; tijdens schoolvakanties van 10 tot 18 uur. Andere momenten zijn bespreekbaar.

PRIJZEN

 TARIEF A - BASISPRIJS   TARIEF B - KORTINGSTARIEF
 VRIENDEN / STUDENTEN
 Halve dag  90 euro  72 euro
 Volledige dag  200 euro  150 euro

Beurtenkaart:
5 dagen = 800€
10 dagen = 1500€

 MATERIAAL  ALGEMEEN TARIEF
 Inslaggaren: katoen  52 euro/kilo
 Ketting  10 euro/meter


DE TC2 RESERVEREN

Reserveren doe je door onderstaand reservatieformulier in te vullen. Je aanvraag is pas definitief na afspraak en bevestiging van een concrete datum.

 • Je reservatie wordt binnen de vijf werkdagen verwerkt en is pas definitief nadat wij jou een bevestigingsmail sturen.
 • De eerste dag van je reservatie is standaard een volledige dag; vanaf de tweede opeenvolgende dag kan je ook halve dagen boeken.
 • Je kan enkel weeftijd reserveren tijdens de openingsuren van het museum.
 • De betaling van de weeftijd (= weeftijd, lengte van de ketting en eventueel gebruik van garens) gebeurt achteraf via een factuur.
 • Heb je een groot ontwerp, reserveer dan op voorhand meerdere opeenvolgende dagen, zo ben je zeker dat je over voldoende weeftijd beschikt. (Zodra iemand anders komt weven, kan je niet meer verder werken aan jouw ontwerp.)
 • Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden zijn waardoor de gereserveerde weeftijd toch niet beschikbaar is, zoals bij het opbomen van een nieuwe ketting, bij technische storingen aan het weefgetouw, of bij ziekte of afwezigheid van museummedewerkers. We brengen je hier zo snel mogelijk van op de hoogte en gaan samen op zoek naar een nieuwe datum.
 • Heb je een praktische vraag of is iets niet duidelijk bij de reservatie? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

GEBRUIKERSVOORWAARDEN 

 • Bij de start en einde van je weeftijd overlopen we samen de staat van de TC2. We nemen enkele foto’s en vullen dit aan in het weefformulier. Is er na je weeftijd schade aan het weefgetouw door jouw toedoen, dan worden de kosten aan jou gefactureerd. Verzekering bij het gebruik van de TC2 verloopt via jouw persoonlijke verzekering.
 • De TC2 staat in het museum en is deel van de tentoonstelling. Je werkt dus in een museale context. We vragen je om de ruimte rond het weefgetouw netjes te gebruiken en achter te laten. Eten en drinken (behalve een flesje water) zijn niet toegestaan in het museum. 
 • Hou er rekening mee dat bezoekers kunnen langskomen tijdens je weeftijd en een woordje uitleg vragen. We appreciëren het enorm als je hen vriendelijk een woordje uitleg kan geven over wat je aan het doen bent. Past het niet, dan kan je hen doorverwijzen naar één van de medewerkers op de textielafdeling.  

ANNULATIEVOORWAARDEN

Wil je door omstandigheden de door jou gereserveerde weeftijd annuleren? Dat kan, maar hou er rekening mee dat een deel je geboekte weeftijd in dat geval aangerekend kan worden, afhankelijk van het moment waarop je annuleert. Door een reservatie te maken, wordt de TC2 immers speciaal voor jou vrij gehouden. Annuleer je laattijdig de door jou geboekte weeftijd, dan kan er op zo’n korte tijd vaak niemand anders meer gevonden worden terwijl de vraag naar weeftijd op de TC2 groot is. Daarom rekenen we een deel van de gederfde inkomsten aan.

 • Tot 10 werkdagen voor je geboekte weeftijd, kan je kosteloos je reservatie annuleren.
 • Annuleer je tussen de 10 en 5 werkdagen voor de geboekte weeftijd, dan betaal je 50% van de kostprijs van de gereserveerde tijd. 
 • Annuleer je 5 werkdagen of minder voor je geboekte weeftijd, dan wordt de volledige kost van de gereserveerde weeftijd aangerekend.

naar boven ⬆️

VRAGEN?
Bij vragen kan je steeds terecht bij Kenneth Santy:
kenneth.santy@stad.gent

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit