menu
 
Bezoek het Industriemuseum. Koop je tickets online of ter plaatse aan het museumonthaal.

Deel je mooiste foto’s van onze collectie

08/11/2019

Nog tot en met 30 november loopt de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage. Het doel? De online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed vergroten. Want door foto’s onder een vrije licentie op te laden in de beeldbank van Wikipedia bereiken we een nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed wereldwijd. En het leuke is: iedereen kan deelnemen! Kom dus met je fototoestel naar het Industriemuseum, leg je favoriete objecten vast op de gevoelige plaat en geef ze een plekje in ’s werelds grootste online encyclopedie. 

Nog tot eind november kan iedereen deelnemen aan Wiki Loves Heritage, een erfgoedfotowedstrijd georganiseerd door Wikimedia België. De focus ligt dit jaar op roerend erfgoed, met als thema ‘meesterwerken’. Er wordt dus vooral uitgekeken naar foto’s van (stukken uit) permanente museumcollecties. 

Geen betere plek dan het Industriemuseum om de uitdaging aan te gaan. Aan de hand van talloze objecten, beelden en documenten vertelt de uitgebreide collectie het verhaal van de industriële samenleving van pakweg de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Denk bijvoorbeeld aan de twijnmolen of de spinmachine Mule Jenny, twee Vlaamse topstukken die je kan bewonderen in de hoofdtentoonstelling. 

Maar niet enkel machines uit de textiel- en drukkerijwereld belichten doorheen het museum de verschillende facetten van de industriële keten. Van oude affiches en ander promotiemateriaal tot werkkledij en afgewerkte producten uit diverse sectoren, er valt zoveel te ontdekken.

Breng tijdens je museumbezoek dus je fototoestel of smartphone mee en ga op zoek naar je favoriete objecten uit de collectie. In de permanente tentoonstellingen kan je vrij fotograferen, zolang je geen flits of statief gebruikt. Stuur jouw beelden van onze collectiestukken in voor de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage en help zo mee aan het ontsluiten van het (industriële) erfgoed in België waar we terecht trots op mogen zijn. 

Ga jij mee de uitdaging aan?

Deelnemen aan de wedstrijd is heel eenvoudig en verloopt in slechts enkele stappen. Om foto’s in te sturen voor de wedstrijd, heb je een Wikimedia-account nodig. Ben je nog geen gebruiker? Dan kan je in enkele tellen gratis een account aanmaken. Verzamel vervolgens je erfgoedfoto’s die je wil insturen en laad ze op het platform op. 

En klaar is kees! Alle stappen en bijhorende links vind je uitgebreid terug op de projectpagina van Wiki Loves Heritage.

Hulp nodig?

Wil je graag deelnemen aan de wedstrijd, maar zie je er geen beginnen aan om je foto’s zelf op te laden? Dan helpen we je graag op weg! We organiseren twee vrij toegankelijke momenten waarop je kan langskomen in de bibliotheek van het Industriemuseum voor extra uitleg en begeleiding om foto’s in te sturen voor de Wiki Loves Heritage-fotowedstrijd:

- vrijdag 22 november, van 14 tot 17 uur 

 - dinsdag 26 november, van 14 tot 17 uur

Je kan tijdens deze momenten vrij langskomen in de bibliotheek. Inschrijven hiervoor is niet nodig, je even aanmelden bij het museumonthaal is voldoende. 

Nog vragen?

Heb je nog vragen over Wiki Loves Heritage? Neem dan gerust contact op met het museum via bibliotheek@industriemuseum.be of het nummer 09 323 65 15. 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit