menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan blijft het museum open tot 22 uur.

TERUGBLIK OP HET BIJZONDERE JAAR 2023

12/01/2024

In 2023, vijf jaar na de naamsverandering van MIAT naar Industriemuseum, verwelkomde het Industriemuseum 51.097 bezoekers. Dat is 2% meer dan in het succesjaar 2022 toen de expo ‘Kassa kassa!’ hoge toppen scheerde. Daarmee zet het museum de positieve trend sinds de coronapandemie enthousiast verder.

Foto's © Martin Corlazzoli

Het museum als maakplek

Het museum geraakt ook steeds meer bekend als maakplek, wat zich uit in het grote aantal reservaties voor het gebruik van het semi-automatische TC2-weefgetouw door textielstudenten en -ontwerpers, maar ook in de populariteit van de aangeboden workshops in de textiel- of drukkerijafdeling. En dat is fijn! Samen met de vele vrijwilligers die de machines laten draaien en technieken demonstreren, brengen ze het museum mee tot leven.

Ook in 2024 omarmen we weer een heleboel artists-in-residence en boksen we een uitdagende workshopkalender ineen.
Groepsbezoeken

Ook het aantal groepsbezoeken kent weer een forse stijging. Met 17.257 groepsbezoekers schiet dit aantal meer dan 16% de hoogte in ten opzichte van vorig jaar. Naast de reguliere groepsbezoeken van scholen en verenigingen vonden ook heel wat bedrijven en organisaties de weg naar de oude katoenfabriek. Zij koppelden een vergadering of een personeels- of klantennocturne aan een expobezoek of kozen voor een teambuildingsactiviteit zoals een workshop in de museumdrukkerij of in het textielatelier.

Tentoonstellingen

Was in 2022 de populaire expo ‘Kassa kassa!’ nog de smaakmaker in het museum, dan moest in 2023 de brandend actuele expo ‘BURN. Van brandgevaar tot burn-out’ niet onder doen. Hoewel van een totaal ander kaliber, bracht de expo maar liefst 45.448 bezoekers op de been, waarvan 35.557 in 2023.

Ook de interactieve expo ‘FERRO NON FERRO’ over de metaalnijverheid belooft een schot in de roos te worden. Eén maand na opening kwamen er al 6.348 bezoekers over de vloer. Deze expo loopt nog tot en met 1 september 2024. Bij de expo hoort ook een familiespel ‘Kraak de kluis’. In de herfst volgt een expo over de kunststoffenindustrie.

In de herfst volgt een expo over de kunststoffenindustrie.
De langverwachte terugkeer van het Middeleeuws Ontbijt

Voor het eerst sinds de coronapandemie werd tijdens de Gentse Feesten het intussen alom bekende Middeleeuws Ontbijt nog eens georganiseerd. Meer dan 5.000 hongerige magen werden naar goede gewoonte gevuld met een arm, een rijk of een Lieven-Bauwens-ontbijt in de prachtige zaal Elvira van het Industriemuseum. Een ware publiekstrekker en een geliefde traditie onder Gentenaars!

Nieuw in het aanbod

Er valt ook voor gezinnen heel wat te snoepen in het Industriemuseum. Families die het museum bezoeken kunnen altijd terecht in de Tinker Studio om er te experimenteren met materialen en technieken. Of ze maken een gepersonaliseerd minizine doorheen de drukkerijafdeling.

In de paasvakantie van 2023 werd ook een gloednieuw museumspel gelanceerd. Met een gereedschapskist vol speelse opdrachten in de hand gaan kinderen op pad doorheen het museum. Spelenderwijs maken ze kennis met de vaste tentoonstellingen in de oude fabriek. Sinds de lancering hebben al meer dan 500 kinderen zo’n gereedschapskist uitgeprobeerd.

Net voor de zomer vuurde het Industriemuseum ook een nieuwe wandelkaart op het publiek af. Na de wandelkaarten ‘Sporen van industrieel Gent’ en ‘Van stroom tot streetart’ en de fietskaart ‘Kathedralen van de industrie’ kunnen (dagjes)toeristen voortaan ook ‘Op bezoek in de Oude havendokken’, een wandeling door het Gentse Handelsdok, Achterdok, Houtdok en de Voorhaven. De gratis routes zijn in drie talen verkrijgbaar bij Visit Gent en in het Industriemuseum en brengen het industrieel erfgoed ook buiten de museummuren dichterbij het volk.

Het Industriemuseum komt naar je toe

Dat we de drempel tot het museum voor iedereen steeds zo laag mogelijk houden, daarover waakt de toegankelijkheidsmedewerker van het museum dag in dag uit. En ook wie niet naar het museum kan komen, nemen we graag mee in het museumverhaal. In 2023 zag de reminiscentiekoffer het daglicht. In deze reminiscentiekoffer zitten geluiden, beelden, interacties, objecten, geuren en verhalen van 1950 tot 2000, die door woonzorgcentra of andere zorginstellingen kunnen worden ingezet om te reminisceren. Concreet: om herinneringen over een alledaagse werkdag en het arbeidsleven op te halen.

Hoewel er 1001 verschillende jobs bestaan, zit een werkdag vol met kleine en grote momenten die voor iedereen herkenbaar zijn!

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit