menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan blijft het museum open tot 22 uur.
download

Hoger resolutiebeeld nodig? Neem contact op met de bibliotheek.

deel op social media
 

EXPO TE GAST // 150 JAAR TRAMS IN GENT

17/05/2024 - 01/09/2024

meer info

Wat: tijdelijke tentoonstelling te gast in het Industriemuseum

Wanneer: van 17 mei tot 1 september 2024

Waar: Industriemuseum

Prijsmuseumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

Reserveren: vooraf tickets voor een museumbezoek reserveren is mogelijk, maar niet noodzakelijk

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

toegankelijkheidsinfo

meer algemene praktische info

Op 24 mei 1874 werd het eerste tramnet van Gent ingehuldigd. Paardentrams vervoerden reizigers tussen het Zuidstation en de Dampoort. Vandaag, precies 150 jaar later, zijn trams niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het huidige tramverkeer valt echter in niets meer te vergelijken met dat van anderhalve eeuw geleden.

Zowel reizigers, tramlijnen, haltes, stelplaatsen als de tramrijtuigen zelf hebben een metamorfose ondergaan. Accutrams, drieassers en PCC-trams zijn museumstukken geworden. Bruggen werden opgeblazen, tramstellen verschroot en lijnen geschrapt. En toch heeft 150 jaar tramgeschiedenis onuitwisbare sporen achtergelaten in de vorm van foto’s, verhalen en liedjes, op kaarten, in unieke objecten en in het straatbeeld.

De tijdelijke expo '150 jaar trams in Gent' vertelt het verhaal van de trams in Gent en maakt de impact duidelijk van de komst van tramlijnen op de bevolking. Je maakt kennis met de evolutie van de tramrijtuigen en het boordpersoneel, ontdekt sporen van verdwenen lijnen in de stad en hoe de tramwereld er achter de schermen uitziet.

MEER WETEN?

De expo '150 jaar trams in Gent', een initiatief van Meta vzw, is van 17 mei tot en met 1 september te gast in het Industriemuseum. Je kan de expo bezoeken met je gewone museumticket.

De expo maakt deel uit van een groter feest. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei worden trams van vroeger en nu in het historische centrum van Gent feestelijk in de bloemetjes gezet. Bezoek de tramparade, maak een onvergetelijke rit met de unieke trams en zie hoe 150 jaar geschiedenis tot leven komt. Alle info vind je gaandeweg op de website 150jaartram.be.

Een geleider en ontvanger poseren voor hun tweeasser op lijn 2 (Muide, Zuid, Ledeberg), 1913. Fotograaf onbekend, collectie Pierre de Meyer.

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit