menu
 
Ontdek de nieuwe tijdelijke expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out
 

ALEXANDER DUMAREY. KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE

24/04/2021 - 26/09/2021

meer info

Wat: tijdelijke fototentoonstelling

Wanneer: van 24 april tot en met 26 september 2021

Waar: Industriemuseum

Prijs: museumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

 

Opgelet, door de coronamaatregelen wordt het aantal bezoekers beperkt. Reserveer vooraf de dag en het tijdslot van je museumbezoek om zeker te zijn van je plaats.

 

gratis familieparcours bij de expo

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

 

 

meer algemene praktische info

Fotograaf Alexander Dumarey duikt in de fotocollectie van het Industriemuseum en herfotografeert de Gentse textielfabrieken van weleer. Zwart-wit van toen schittert in deze fototentoonstelling zij aan zij met kleur van nu. Hebben de indrukwekkende fabrieksgebouwen de tand des tijds doorstaan? Werden ze gesloopt? Herbestemd? Of staan ze er nog steeds verkommerd bij?

De fototentoonstelling toont 30 fotoparen van voormalige Gentse textielfabrieken. Vroeger versus nu. Sommige plekken zijn onherkenbaar veranderd, andere amper. Maak kennis met de kolossale parels uit ons roemrijke Gentse textielverleden. Met de kathedralen van de industrie. 

Kathedralen van de industrie
Kathedralen van de industrie

OVER ALEXANDER DUMAREY

Alexander Dumarey is fotograaf bij VRT NWS, waar hij z'n schouders zet onder reeksen als 'Markante plekken' en 'Op reis met Vlaamse meesters'. Rode draad doorheen het werk van Dumarey is het verloop van de tijd. Geschiedenis, verandering en sporen van het verleden zijn onderwerpen die telkens terugkeren. De link met het Industriemuseum, dat bezoekers meeneemt naar het industriële verleden, is dan ook niet moeilijk te leggen.


Kathedralen van de industrie
HET BOEK BIJ DE EXPO

Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek 'Kathedralen van de industrie', uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. De uitgave telt 103 pagina's en is te koop via de boekhandel en in de museumshop. 'Kathedralen van de industrie' toont tientallen industriële textielsites uit Gent in woord en beeld. Vroeger versus nu. Zwart-wit versus kleur. 

In de inleiding van het boek schetst conservator Hilde Langeraert de Gentse textielindustrie. Daarnaast is er een bijdrage van Kathleen Moermans, architecte en werkzaam bij de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg, over de architectuur en herbestemming van industrieel erfgoed.

Familieparcours

GRATIS FAMILIEPARCOURS

Treed in de voetsporen van de fotograaf en neem net als Alexander een duik in de geschiedenis van Gent. Vraag je gratis activiteitenboekje aan het onthaal en ga met een geoefend oog op pad doorheen de expo. Voor families met kinderen vanaf 6 jaar.

De Standaard


fietsroute
FIETSROUTE 'KATHEDRALEN VAN DE INDUSTRIE'
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit