Fotograaf Alexander Dumarey duikt in de fotocollectie van het Industriemuseum en herfotografeert de Gentse textielfabrieken van weleer. Zwart-wit van toen schittert in deze fototentoonstelling zij aan zij met kleur van nu. Hebben de indrukwekkende fabrieksgebouwen de tand des tijds doorstaan? Werden ze gesloopt? Herbestemd? Of staan ze er nog steeds verkommerd bij?
De fototentoonstelling toont 30 fotoparen van voormalige Gentse textielfabrieken. Vroeger versus nu. Sommige plekken zijn onherkenbaar veranderd, andere amper. Maak kennis met de kolossale parels uit ons roemrijke Gentse textielverleden. Met de kathedralen van de industrie.


OVER ALEXANDER DUMAREY
Alexander Dumarey is fotograaf bij VRT NWS, waar hij z'n schouders zet onder reeksen als 'Markante plekken' en 'Op reis met Vlaamse meesters'. Rode draad doorheen het werk van Dumarey is het verloop van de tijd. Geschiedenis, verandering en sporen van het verleden zijn onderwerpen die telkens terugkeren. De link met het Industriemuseum, dat bezoekers meeneemt naar het industriële verleden, is dan ook niet moeilijk te leggen.
HET BOEK BIJ DE EXPO
Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek 'Kathedralen van de industrie', uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. De uitgave telt 103 pagina's en is te koop via de boekhandel en in de museumshop. 'Kathedralen van de industrie' toont tientallen industriële textielsites uit Gent in woord en beeld. Vroeger versus nu. Zwart-wit versus kleur.
In de inleiding van het boek schetst conservator Hilde Langeraert de Gentse textielindustrie. Daarnaast is er een bijdrage van Kathleen Moermans, architecte en werkzaam bij de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg, over de architectuur en herbestemming van industrieel erfgoed.