menu
 
Ontdek de nieuwe tijdelijke expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out
download

Hoger resolutiebeeld nodig? Neem contact op met de bibliotheek.

deel op social media
 

BURN. VAN BRANDGEVAAR TOT BURN-OUT

19/11/2022 - 03/09/2023

meer info

Wat: tijdelijke tentoonstelling

Wanneer: van 19 november 2022 tot en met 3 september 2023

Waar: Industriemuseum

Prijsmuseumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere, vaste tentoonstellingen bezoeken.

Reserveren: vooraf tickets voor een museumbezoek reserveren is mogelijk, maar niet noodzakelijk

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

toegankelijkheidsinfo

 

aanbod voor scholen

secundair onderwijs

hoger onderwijs

 

aanbod voor groepen en bedrijven

rondleiding

teamworkshop

zaalhuur

nocturne op maat

horecaformules

meer algemene praktische info

BURN

VAN BRANDGEVAAR TOT BURN-OUT

Het Industriemuseum pakt van 19 november 2022 tot en met 3 september 2023 uit met een nieuwe expo over veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer tussen 1800 en vandaag. Van brandgevaar tot burn-out, van arbeidsongeval tot ergonomie, van prikklok tot preventie. Ontdek de werkomstandigheden van mijnwerkers, de kantoormeubelen van weleer en beklijvende audio- en videogetuigenissen.

Hoe jongleren we met werktijd en vrije tijd? Hoe houden we deze in balans, vroeger en nu? Verloopt de schafttijd zoals weleer? Hoe gevaarlijk waren machines in 19e-eeuwse fabrieken? Hoe ziet een stoflong eruit? Zijn er nog steeds gruwelijke arbeidsongevallen of hebben we vandaag met andere geesten te kampen?

OPMERKELIJK

In de expo schuilen heel wat opmerkelijke objecten, documenten of interactieve applicaties:

INTROZONE // Aan de ene zijde pronkt een reusachtig schilderij van een ijzergieterij (brandgevaar) dat onveilige arbeidsomstandigheden illustreert. Aan de andere zijde staat de sculptuur van Gentse Sofie Muller die de strijd tussen lichaam en psyche uitbeeldt (burn-out).

ELEKTROSPEL // Bezoekers linken röntgenfoto’s van beroepsgerelateerde aandoeningen met het juiste beroep.

MIJNGANG // Terwijl de scenografie een donkere gang simuleert, ontdekken bezoekers via foto’s, citaten en geluiden hoe de dag van een mijnwerker eruitzag.

KANTOORTJES // In een reeks nagebouwde kantoorsettings nemen bezoekers plaats aan diverse bureaus. Bovendien kunnen ze een aantal hedendaagse ergonomische bureaustoelen uitproberen.

KOFFIEMACHINE // Met een druk op de knop van de koffiemachine krijgen bezoekers allerhande verhalen van werknemers te horen over de schafttijd en pauzes op het werk.

PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN // Bezoekers trekken zelf veiligheidsmiddelen aan die hen beschermen op de ene of andere werkvloer: helm, oorbeschermers, veiligheidsbril, handschoenen.

VINTAGE AFFICHEWAND // Zowel uit de affichecollectie van het Industriemuseum als uit andere collecties diepte het museum tal van sprekende preventieaffiches op. Het valt op dat de boodschappen op affiches van weleer vaak erg expliciet en direct zijn. Kinderen kunnen een eigen affiche tekenen, geïnspireerd door een reeks preventiecartoons van Robert Van de Putte, ooit technisch directeur van de fabriek waar het museum vandaag huist.

BELEVINGSCOCONS // In de belevingscocons krijgen bezoekers allerhande getuigenissen, fragmenten en documenten voorgeschoteld: dagboeken, poëzie, een geïllustreerd verhaal rond werk en moederschap van blogger en onderzoeker Noëmi Willemen, een gesprek van Friedl’ Lesage met Lode Godderis en Mustafa Harraq over burn-out …

KLEURRIJK PRIKBORD MET TIJDLIJN // Aan de hand van krantenknipsels en andere documenten zien bezoekers hoe de wetgeving rond veiligheid, welzijn en gezondheid op het werk evolueerde, met mijlpalen als de erkenning van de stoflong als beroepsziekte of het invoeren van de achturenwerkdag.

TEGELSPREUKEN // Het thema werktijd vs. vrije tijd wordt ingeleid met een inspirerende tegelwand vol typische spreuken rond arbeid.

WEEGSCHAAL // Bezoekers evalueren aan de hand van een weegschaal of werktijd en privétijd netjes in balans zijn.

BURN-OUT ASSESSMENT TOOL // Bezoekers kunnen aan de hand van een burnout assessment tool ontdekken of zij op weg zijn naar een burn-out of niet.

Foto stoflong: Collectie Universiteitsmuseum Groningen, foto uit de serie ‘Toen de Mijnen verdwenen’ © Wouter Zaalberg
Foto sculptuur: Psychonomics SH001M3 door Sofie Muller © Peter Willems

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit