Van 12 tot 30 juni verwelkomen we ontwerper Andrea Bos in de textielafdeling van het Industriemuseum. Ze zal er samen met én voor onze vrijwilligers schorten maken van ingezamelde jeansbroeken. Speciaal voor dit project wordt de Juki 2-naald naaimachine uit de museumcollectie nieuw leven ingeblazen.
EEN SCHORT OP MAAT, DOOR EN VOOR ONZE VRIJWILLIGERS
Met dit jeansproject geven we onze vrijwilligers van de textiel- en drukkerijafdeling zélf inspraak in het ontwerp van hun schort. Een handig zakje voor gereedschap of een persoonlijke touch? Samen ontwerpen en maken ze een schort die écht bij hen past en die ze met trots kunnen dragen. Een leuke verbindende activiteit die hen als vrijwilligersploeg dichter bij elkaar brengt.
Je kan Andrea en onze vrijwilligers aan het werk zien in het textielatelier op 19, 23, 24 en 26 juni. Loop er gerust even binnen!
JEANSGESCHIEDENIS
Gent speelde een sleutelrol in de wereldwijde jeansgeschiedenis. Innovaties die hier in de jaren ’70 ontstonden, zoals het revolutionaire verfprocedé van UCO, veranderden de manier waarop jeans geproduceerd werd, tot ver buiten onze landsgrenzen. Met dit project brengen we dat vaak vergeten verhaal opnieuw tot leven. Je ontdekt er alles over in onze permanente expo ‘100% Textiel’.
ONTDEK ALLES OVER JEANS EN MAAK JE EIGEN TOOLBELT
Zin om ook eens je tanden in een taaie jeansbroek te zetten? Kom dan helpen met het uit elkaar halen van de jeansbroeken. Voor het project hebben onze vrijwilligers immers enkel de broekspijpen nodig. Tijdens een stevige sessie jeans deconstrueren geeft Andrea een woordje uitleg over jeans én maak jij met de restjes een handige toolbelt die je mag meenemen naar huis. meer info
OVER ANDREA BOS
Andrea Bos is een ontwerper die zich richt op het creëren van unieke en persoonlijke kledingstukken, met een sterke focus op duurzaamheid. Haar label, ANDREA BOS, is gevestigd in Antwerpen. Ze werkt voornamelijk met tweedehands en gerecycleerde materialen, zoals denim en vintage kleding, die ze verwerkt tot patchworkstoffen en vervolgens kledingstukken op maat.
Elk project vertrekt vanuit de behoeften van de toekomstige drager, met het ambacht vaak als centraal uitgangspunt. De kledingstukken zijn persoonlijk en functioneel, geïnspireerd door werkkleding. Haar ontwerpen zijn doorgaans unisex, aanpasbaar aan verschillende lichaamsvormen, en herkenbaar aan het gebruik van diverse stoffen in patchwork.


