menu
 
Coming soon: expo FERRO NON FERRO. Ontdek de magie van metaal.
 

ONTMOETINGSDAG METAALNIJVERHEID

12/02/2023 14:00 - 17:00

meer info

Wanneer: zondag 12 februari 2023

Uur: van 14 tot 17 uur

Waar: Industriemuseum

Voor wie: iedereen die in de metaalnijverheid actief is of was; ook partners en (klein)kinderen zijn welkom

Prijs: gratis

Inschrijven: vooraf inschrijven is noodzakelijk; schrijf je voor 1 februari 2023 in via het formulier hiernaast, via info@industriemuseum.be of telefonisch via 09 323 65 00

 

Toegankelijkheid

Taalicoon 2

meer algemene praktische info
JOUW VERHAAL OVER METAAL

Voor een grote expo over de metaalindustrie is het Industriemuseum op zoek naar getuigen. De expo zal openen op 1 december 2023 - niet toevallig op Sint-Elooi, feestdag van de metaalbewerkers!

Wie we zoeken? Alle metallo’s te lande! Van arbeider over leerkracht tot werkgever. Van Brugge over Gent tot Hoboken. Van groot bedrijf tot klein atelier. Omdat papieren archieven niet alles blootgeven, maken we graag kennis met getuigen die hun verhalen of weetjes met ons kunnen delen. Wie weet heb je ook foto’s, voorwerpen of documenten die interessant kunnen zijn voor de museumcollectie?

ONTMOETINGSDAG

Ben of ken je iemand die in de metaalnijverheid actief is of was of erg met het thema begaan is? Schrijf dan gratis in voor deze gezellige namiddag in het Gentse Industriemuseum via onderstaand formulier. Wij zorgen voor versnaperingen, voor gidsen die je door de huidige tentoonstellingen loodsen, en voor toffe activiteiten in de marge. Partners, kinderen of kleinkinderen zeker welkom!

Kan je er niet bij zijn, maar wil je alsnog je verhaal met ons delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier!

PROGRAMMA // zondag 12 februari 2023 - doorlopend van 14 tot 17 uur

13.30 - 14 uur // onthaal
14 uur // welkomstwoordje en aansluitend groepsfoto
14 - 17 uur //

Koffie en taart (zaal Elvira)

Schuif gezellig aan en sla een praatje met de museummedewerkers, oud-collega's of andere (voormalige) werknemers uit de metaalnijverheid. Wij zorgen voor een warme kop koffie en een lekker stuk taart!

Babbelsalon (zaal Elvira)

Haal herinneringen op aan de hand van oude foto's of filmpjes en deel jouw eigen verhaal over metaal. Hoe ging het er op de werkvloer aan toe? Wat is er doorheen de tijd veranderd? Hoe was de sfeer op het werk? Welke gewoonten waren er? Van alle verhalen komt ook een kleine selectie in de expo terecht!

Scanpost (zaal Elvira)

Breng ook tastbare herinneringen mee! Denk aan voorwerpen (kledij, gereedschap...), documenten (prikkaart, arbeidsreglement, diploma...) of foto's en filmpjes van jouw tijd in de metaalnijverheid. Ze geven ons samen met de verhalen meer inzicht in de industriële samenleving van vroeger en vandaag. Zo maken we samen het museumverhaal en de collectie waardevoller. Foto's of documenten worden ingescand en kan je, indien gewenst, terug mee naar huis nemen.

Tentoonstellingen
Bezoek de expo 'Over mensen en machines' of de expo 'BURN. Van brandgevaar tot burn-out' en laat je begeleiden tijdens een minirondleiding door één van onze gidsen. Maak ook kennis met de bulderende weefmachines in de textielafdeling, en haal een gratis poster - vers van de pers! - in de drukkerijafdeling, waar de drukkers aan de slag gaan met spreuken en wijsheden uit de metaalindustrie!

INSCHRIJVEN

Opgelet, de inschrijvingen voor de Ontmoetingsdag zijn afgesloten. Heb je ook iets te vertellen over metaal? Laat het ons alsnog weten via onderstaand contactformulier.

Het verhaal van 'Bompa inox' en familiebedrijf De Boel

Meer dan honderd jaar geleden, aan het einde van de 19e eeuw, ziet P. De Boel in Sint-Amandsberg (Gent) het levenslicht. In de jaren 1960 staat Pol – Bompa inox – De Boel als vierde generatie aan het roer.

Lees meer

Het verhaal van 'metallo' Jean Behaegel

Jean ‘Jan’ Behaegel (°1931) groeit op aan de Afrikalaan in Gent. Op 16-jarige leeftijd moet Jan aan het werk. Op dat moment is zijn nonkel vakbondsafgevaardigde bij metaalconstructiewerkplaats S.E.M. aan Dok-Noord in Gent.

Lees meer

Het verhaal van 'Keizer van het ijzer' Yannick Jacobs

Yannick ‘Keizer van het ijzer’ Jacobs werd geboren in het jaar 1993. Dat had al 150 jaar eerder mogen zijn, want Yannick is gepassioneerd door vroeg-19e-eeuwse mechaniek, smeedwerk, machinewerk en vormgeving.

Lees meer

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit