menu
 
Ontdek de nieuwe tijdelijke expo BURN. Van brandgevaar tot burn-out
 

PAGNE AFRICAIN

31/03/2022 - 07/06/2022

meer info

Wat: tijdelijke tentoonstelling

Wanneer: van 31 maart tot en met 7 juni 2022

Waar: Industriemuseum

Voor wie: iedereen

Prijs: museumtoegang; met je ticket voor deze expo kan je ook de andere vaste en tijdelijke tentoonstellingen in het museum bezoeken

 

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

toegankelijkheidsinfo

meer algemene praktische info
EEN PAN-AFRIKAANSE TEXTIELEXPO

De tentoonstelling Pagne Africain dompelt je van 31 maart tot en met 7 juni 2022 onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. Basis voor de bonte expo is de veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen van curator Stella Nyanchama Okemwa. Elke stof draagt betekenis in haar kleur, textuur of patroon. Sociaal, politiek, spiritueel ... Daarbovenop presenteert het Industriemuseum enkele stukken uit de eigen collectie: Oude textielstalen van Gentse fabrikanten bestemd voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis.

Het resultaat is een kleurrijke catwalk vol Afrikastoffen en stalen in verschillende uitvoeringen, voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Je kan de gastopstelling bezoeken in de textielafdeling van het museum.

Nyanchama
OVER DE CURATOR


Stella Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in België. Ze werkt er voor Hand in Hand vzw, een socio-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Daarnaast is ze actief als beeldend kunstenaar, verzamelt ze Afrikaanse stoffen en cureert ze de reizende tentoonstelling Pagne Africain die voorheen ook al in Hasselt en Leuven halt hield.

MET DANK AAN:

Saanka, Umoja, Hand in Hand tegen racisme, Vredeshuis, Gent Fair Trade, Roots Events, UCOS en Afrika Film FestivalDoek, Saanka, Umoja, Hand in Hand, Vredeshuis, Gent Fair Trade, Roots Events, UCOS, Doek en Afrika Film Festival

RESIDENTIE AFRIKAANS TEXTIEL

Van 9 mei tot en met 7 juni 2022 is kunstenaar Deogracias Kihalu als artist-in-residence in het Industriemuseum aan de slag. Hij is er altijd op maandag- en donderdagvoormiddag, en regelmatig ook op andere momenten. Kom gerust eens kijken in het textielatelier in de exporuimte op de derde verdieping!

workshop
WORKSHOP PLANTAARDIG VERVEN 'TANNINE + IJZER'
14/05/2022 14:00 - 17:00
meer info
workshop
WORKSHOP PLANTAARDIG VERVEN 'INDIGO + MEELPASTA'
21/05/2022 14:00 - 17:00
meer info
workshop
WORKSHOP PLANTAARDIG VERVEN 'TIE & DYE'
28/05/2022 14:00 - 17:00
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit