menu
 
Elke eerste donderdag van de maand is Late Donderdag. Dan blijft het museum open tot 22 uur.
 

VAN ERFGOED TOT EXPERIMENT

26/04/2024 - 01/09/2024

meer info

Wat: mini-expo 

Wanneer: 26 april tot 1 september 2024

Waar: Industriemuseum 

Wie: iedereen

Prijs: museumticket

adres en openingsuren

toegangsprijzen museum

online tickets

meer algemene praktische info

ONTDEK DE BOEIENDE WERELD VAN TEXTIELINNOVATIE

Twee jaar geleden begonnen textielontwerpers Jente Hendrickx, Valerie Tjantele en Charlotte Cardyn een meester-leerlingtraject met als focus de eeuwenoude machinale schietspoelgetouwen. Nu presenteren ze hun bevindingen en creatieve ontdekkingen in een mini-expo. 

Laat je verrassen door hun experimenten en ontdek hoe deze oude machines een frisse impuls krijgen dankzij 3D-geprinte onderdelen en innovatieve ontwerptechnologieën.

Deze mini-expo biedt een inspirerend inzicht in de veelzijdigheid van textielkunst en de voortdurende evolutie van textielproductie.

Van erfgoed tot experiment
In een eerste fase van het meester-leerlingtraject gaven meesters Oktay Sancak en Kenneth Santy, medewerkers van het Industriemuseum, hun kennis en kunde door aan de drie leerlingen. In een latere fase werd de focus verlegd naar experiment. Jente, Valerie en Charlotte combineerden de nieuw opgedane kennis met hun ontwerpachtergrond en onderzochten op welke manier de schietspoelweefgetouwen een rol kunnen spelen binnen de huidige maakwerking van het Industriemuseum. Op die manier kunnen we dit immaterieel erfgoed niet alleen in leven houden, maar er ook een nieuwe invulling aan geven.

Meester-leerlingtraject?
Meester-leerlingtrajecten werden door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om immaterieel erfgoed te borgen voor de toekomst: een volleerd meester in een bepaalde techniek geeft z’n kennis en kunde – die je niet in boeken vindt, maar in hoofden en handen van mensen – door aan nieuwe generaties.

Meer lezen?

• Every Day We're Shuttling. Een interview met meester Oktay Sancak.

• Lees hier alles over meester-leerlingtrajecten.

• Instagram @everydaywereshuttling 

tentoonstelling
100% TEXTIEL
meer info

de museumshop

ontdek de shop

schrijf je in voor de nieuwsbrief

schrijf mij uit